Afbeelding
Foto: Eigen foto

Z.A.C.-jeugd op jacht naar zwerfafval langs de IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Voetbalvereniging Z.A.C. deed op zaterdag 11 september mee aan de Opruimactie IJsseloevers. Meer dan dertig jeugdspelers en ouders trokken gewapend met grijpers de uiterwaarden in. Al opruimend ging de groep onder leiding van IJsselkenner Wim Eikelboom op excursie langs de rivier.

Eikelboom, bekend van de podcast Rivierverhalen, is een boeiend verteller. Hij vertelde over de bevers en hun burcht, de zeearend en de zeldzame vogels die in het normaalgesproken niet toegankelijke natuurgebied langs het Beekmanpad leven. Voor deze dieren, maar ook voor de dieren in de oceanen is het belangrijk dat er geen zwerfvuil in de rivieren terecht komt. “Plastic valt uiteen in kleine stukjes”, zo liet Wim zien bij een uit de grond stekend stuk plastic. “Die kleine stukjes krijg je nooit meer uit de natuur. De rivier neemt ze mee naar de oceanen en daar ontstaat een plastic soep.”

Speciekuip

Door de vangarm die drijvend zwerfvuil opvangt bij de haven van de oude IJsselcentrale is het natuurgebied redelijk schoon. Maar goed zoeken tussen de keien langs de rivier, in de modder en tussen de oude wilgen in het ooibosje leverde toch nog een aardige hoeveelheid afval op. Van lege bierflessen en plastic verpakkingen tot een volledige speciekuip die als trofee mee terug ging naar Z.A.C., waar de Rova het zwerfvuil ophaalt. 

Speerpunt

De Opruimactie IJsseloevers is georganiseerd door IVN Overijssel in samenwerking met Schone Rivieren en de Plastic Soup Foundation. In acht gemeenten langs de IJssel en de Vecht steken sport- en cultuurverenigingen hun handen uit de mouwen voor een schone rivier. Secretaris van Z.A.C. Roel Broeksma: “duurzaamheid is een speerpunt voor Z.A.C. We willen onze jeugd hiervan bewust maken en laten zien wat we zelf kunnen bijdragen. Ons sportpark ligt dichtbij de IJssel. Meedoen met de opruimactie was een niet alleen een hele leuke, maar ook een nuttige en leerzame ervaring voor onze spelers.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden