Afbeelding
aangeboden door unive.nl

Zo kun je brand in huis voorkomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Elk jaar zijn er zo’n 10.000 woningbranden in Nederland. De meeste branden ontstaan doordat je niet voorzichtig bent of niet oplet. Dat betekent dus ook dat een brand in huis meestal goed te vermijden is. Met deze vijf tips voorkom je dat er thuis brand uitbreekt en blijf je zorgeloos wonen.

Tip 1: Laat de cv-ketel jaarlijks onderhouden

Een groot deel van de woningbranden in ons land wordt veroorzaakt door een cv-ketel die kapot, slecht geïnstalleerd of slecht onderhouden is. Daarom is het belangrijk om je cv-ketel door een erkende monteur te laten installeren. Ook regelmatig cv-ketel-onderhoud is van belang.

Hoe vaak je jouw cv-ketel moet laten onderhouden hangt af van het type ketel, de leeftijd en het merk. Een open cv-ketel heeft vaak elk jaar onderhoud nodig. Een gesloten ketel moet meestal om de twee jaar gecontroleerd worden. Schakel dus op tijd een betrouwbare loodgieter of cv-specialist in. 

Tip 2: Laad apparatuur brandveilig op

Laad je mobiel, laptop of andere elektrische apparatuur nooit ‘s nachts of langer dan nodig is op. Als een apparaat te lang aan de lader ligt, dan kan het oververhit raken en zo brand veroorzaken. Blijf daarom ook altijd in de buurt van het apparaat als het aan het laden is. En haal het apparaat en de lader meteen uit het stopcontact als de batterij is opgeladen.

Daarnaast is het verstandig om altijd de originele oplader te gebruiken die je van de fabrikant hebt ontvangen. Het kan verleidelijk zijn om merkloze opladers te kopen, maar deze zijn vaak minder veilig. Tot slot: leg je mobiel tijdens het opladen nooit op je beddengoed, je kussen of je bank. Als je mobiel heet wordt, kan de stof makkelijk in brand vliegen.

Tip 3: Zet elektrische apparaten niet op stand-by

Ga je de deur uit? Zorg dan dat je alle elektrische apparaten helemaal uitschakelt. Als je ze op stand-by laat staan, kunnen ze heet worden en leiden tot een brand. Hetzelfde geldt voor de wasmachine, droger of vaatwasser: laat deze nooit werken als je de deur uit bent. Anders kun je bij thuiskomst misschien wel voor een nare verrassing komen te staan.

Tip 4: Pas op voor een vlam in de pan

Ook in de keuken ontstaan veel branden. Blijf dus altijd bij het kooktoestel als je aan het koken bent. Er kan immers zomaar een vlam in de pan slaan. Zorg ook dat de binnenkant van de afzuigkap goed schoon is. In de afzuigkap zit namelijk een vetfilter. Dit filter moet je minstens één keer in de 3 maanden reinigen. Als je dit niet doet en er ontstaat brand in de keuken, dan kan je hele afzuigkap vlam vatten.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40