Li Lefébure is op haar eerste dag op De Boschakker, officieel ingehuldigd met sjerp.
Li Lefébure is op haar eerste dag op De Boschakker, officieel ingehuldigd met sjerp. Foto: bibliotheek Eindhoven

Eindhovense schoolschrijvers verwonderen kinderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eindhoven - Twee Eindhovense basisscholen zijn een Schoolschrijver rijker: een professionele kinderboekenschrijver die zich gedurende een halfjaar aan de basisschool verbindt om de liefde voor taal over te brengen op de leerlingen. Ook online ontstaat er een mooie, talige, wisselwerking met de kinderen.

De Schoolschrijver is een landelijk initiatief. In heel het land worden basisscholen aan professionele kinderboekenauteurs gekoppeld. Een half schooljaar lang delen de schrijvers hun liefde voor de taal en verzorgen ze creatieve taallessen. Op deze wijze stimuleren de schoolschrijvers het plezier in taal bij de leerlingen en worden de woordenschat, creativiteit en het vertrouwen in het eigen talent vergroot. Zo maken ze de leerlingen taalsterk en daarmee klaar voor de toekomst.

De schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen schrijven en de magie van taal. Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ze vergroten hun kansen om later volwaardig te kunnen meedoen in de maatschappij. Een half schooljaar lang gaan schoolschrijvers aan de slag met creatief taalonderwijs om taalachterstanden weg te werken. Leerlingen, ouders en leerkrachten doen aan het programma mee.

De schoolschrijvers

Li Lefébure is de Schoolschrijver van De Boschakker. Jørgen Hofmans is aan de slag bij De Korenaar. Lefébure maakte maandag 22 februari haar entree bij haar klassen. Twintig weken lang gaat ze aan de slag met groep 5. Hofmans ging eind januari al online van start. Zijn leerlingen van groep 4 en 6 krijgen filmpjes met opdrachten, waarna hij via de mail uitgebreid op de resultaten reageert. Li Lefébure is onder andere bekend van de boeken over Raaf en Papegaai en over Draakje en Donatius. Lefébure: “Verwonderen … een kunst die kinderen van nature verstaan. Als schoolschrijver wil ik me samen met ‘mijn kinderen’ verwonderen over onze planeet. En over hoe je die verwondering om kunt zetten in mooie woorden. In verhalen. We gaan op een geweldige ontdekkingsreis.” 

Eindhovenaar Jørgen Hofmans schrijft boeken voor de beginnende tot aan de meer gevorderde jonge lezer. Hofmans: “Wat is er heerlijker dan het bedenken van de meest grappige, spannende of angstaanjagende avonturen? Want alles wat je in je hoofd bedenkt komt tot leven als het op papier staat. En heel de wereld kan meegenieten. Als Schoolschrijver hoop ik dan ook heel veel kinderen mee te nemen op dit fantastische schrijf- en leesavontuur!”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.