Afbeelding

Ed Anker stopt als wethouder na gemeenteraadsverkiezingen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle - Ed Anker heeft zaterdag zijn vertrek aangekondigd als wethouder van Zwolle. De  ChristenUnie-bestuurder trad in mei 2014 aan als wethouder en stopt in  het voorjaar van 2022 als lid van Zwolse college van B&W. Anker: “Na acht  jaar vind ik het gezond om af te zwaaien en niet aan het pluche te blijven kleven. Ik wil niet op routine gaan draaien.” 

Het is een persoonlijke beslissing van Anker om te stoppen als wethouder: “Ik vind het tijd om  verder te kijken en ook om een rustiger en gebalanceerd leven te leiden.” 

In de afgelopen acht jaar zette Anker zich in voor de kwaliteit van Zwolle,  klimaatadaptatie, de groei van de stad en het realiseren van woningbouw. In zijn  eerste termijn was hij verantwoordelijk voor jeugd en gezondheid en had daarbij ook  meerdere ruimtelijk ordening-projecten onder zijn hoede. Anker: “Ik houd ervan de  verbinding te maken tussen sociaal en fysiek beleid. Want hoe mensen de stad  ervaren, dat bepaalt de kwaliteit.” 

Anker werd kartrekker van de ontwikkeling van de Spoorzone met zichtbare  resultaten rondom station Zwolle. Hoogtepunten zijn de busbrug over het spoor, het  stationsplein en de klimaatadaptieve fietskelder. 

Anker is een strategisch denker. Mede dankzij zijn inzet is Zwolle steeds zelfbewuster  gaan nadenken over haar toekomstige ontwikkeling. Anker: “Met de portefeuille  Ruimtelijke Ordening onder mijn hoede ging ik op zoek naar hét verhaal van Zwolle.  Waar gaat deze stad over? Wat is de lijn van Zwolle die ik naar de toekomst wil  doortrekken?” 

In de recent vastgestelde Omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van morgen’  komen al die lijnen bij elkaar. Fractievoorzitter Gerdien Rots: “Dit is precies waarom  we hem in 2014 hebben gevraagd naar Zwolle te komen. Voor Ed Anker is het van  belang dat onze toekomstdromen aansluiten bij de verhalen uit het verleden en  heden. Het gaat hem om het versterken van dat waarin Zwolle groots is. Daar zijn  we hem ontzettend erkentelijk voor.” 

Anker heeft een belangrijk aandeel in de aanwijzing van de Regio Zwolle als NOVI gebied door het Rijk. Daarmee krijgt Zwolle (financiële) steun van het Rijk voor de  broodnodige woningbouw in deze regio. 

Naast de NOVI wist Anker meer vruchtbare lijntjes met Den Haag te leggen. “Ik heb  ontzettend veel delegaties rondgeleid en lobby’s ingezet om ook het Rijk te laten  investeren in Zwolle.” Zo kwam er geld voor de woningbouwimpuls en kwam er geld  voor de Spoorzone. Veel van de genoemde projecten zijn nog in volle gang of  worden binnenkort gestart zoals de Passerelle, de nieuwe loopbrug over het spoor.  Anker: “Het moment om afscheid te nemen is pas volgend jaar, voorlopig heb ik mijn  handen nog meer dan vol.”

Ed Anker is oprecht geïnteresseerd in mensen en hun verhalen en dromen. Als  wethouder Jeugd ging hij veel in gesprek met jongeren, ouders en hulpverleners om  hun ervaringen met jeugdzorg te horen. Op die manier overbrugt hij de kloof tussen  de praktijk en het politieke werkveld. Deze gesprekken zijn een belangrijke  inspiratiebron voor zijn werk als wethouder. Zo zorgde hij in 2015 voor continuïteit  van de zorg toen jeugdzorg een nieuwe gemeentelijk taak werd.  

Wat Anker na het wethouderschap gaat doen is op dit moment nog niet bekend.  “Twee bestuursperioden is precies goed. In de eerste ben je bezig veel te zaaien en  in de tweede periode kun je meer oogsten. Voor mij breekt straks een nieuwe fase  aan waarin ik mijn kennis en ervaring op een andere plek ga inzetten. Waar weet ik  nog niet precies, maar ik blijf hoe dan ook in Zwolle wonen. Samen met mijn gezin  ben ik in 2014 in Zwolle komen wonen en ik wil hier nooit meer weg.” 

Afbeelding