Afbeelding
Foto:

Herdenkingsjaar 550e sterfdatum Thomas a Kempis

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Op 25 juli is het precies 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis op 91 jarige leeftijd overleed in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Thomas a Kempis is over de hele wereld bekend vanwege zijn boek “ De imitatione Christi “ ( De navolging van Christus). Een middeleeuws boek met nog steeds een grote actualiteitswaarde, een boek van alle eeuwen. Thomas a Kempis was een van de belangrijkste moderne devoten. Een hervormingsbeweging uit de Middeleeuwen met als bakermat Zwolle en Deventer, en de IJssel-Vechtstreek.

Een heel jaar lang wordt op allerlei manieren stilgestaan bij dit herdenkingsjaar rond de 550ste sterfdatum van Thomas a Kempis. 

Zo organiseren de Kerk van Windesheim ( plek oude Moderne Devotie Klooster), het Plaatselijk Belang Windesheim en de Stichting Vrienden Kerk Windesheim het hele jaar kleine en grote evenementen rond Thomas a Kempis en de Moderne Devotie. Vanaf 10 juli is op elke zaterdagmiddag, tot begin september, de Kerk van Windesheim open, daar is een tentoonstelling te zien en een wandelroute te krijgen rond de Moderne Devotie in Windesheim.

Zaterdagmiddag 24 juli wordt het nieuwe boek van ds. Henk Olde, “ Zwolle met Thomas op de A28 “ gepresenteerd in de Grote of St. Michaelskerk te Zwolle ( Academiehuis) .

Zaterdagavond 24 juli vindt er dan een bijzondere en speciale Zomeravondontmoeting plaats op de Agnietenberg bij het monument van Thomas a Kempis op Bergklooster. Bijzonder omdat daar dan ook het Pop-Up Museum wordt geopend van Thomas a Kempis. De bedoeling is uiteindelijk dat daar een vast museum van Thomas a Kempis komt. De organisatie van de Zomeravondontmoeting is, zoals vertrouwd, in handen van de Stichting Thomas a Kempis Zwolle.

Op 25 juli wordt er in de O.L.V. Basiliek te Zwolle de eigenlijke sterfdag van Thomas a Kempis herdacht. Het gebeente van Thomas rust in een schrijn in deze Basiliek. De zangeres (sopraan) Murni Suwetja zal een drieluik van teksten uit de Navolging van Christus zingen, getoonzet door de componist Hendrik Andriessen(1892-1981). Zij wordt begeleid door organist Gonny van der Mate. Ook zal ze nog een vierde tekst uit de Navolging zingen, een tekst nog nooit eerder uitgevoerd. Een wereldprimeur voor Zwolle.

Naast de hierboven genoemde voorbeelden rond de start van het herdenkingsjaar zullen er nog veel activiteiten en evenementen volgen, o.a. van ANNO in Zwolle met een Thomas die weer tot leven gaat komen, en het Geert Groote Huis ( Museum tegenwoordig)in Deventer, komt met een tentoonstelling over de actualiteitswaarde van Thomas a Kempis.