Werk van Yoke van der Flier: 'Bespiegeling'.
Werk van Yoke van der Flier: 'Bespiegeling'.

Expositie Gezondheidshuis: vroeg werk van Van der Flier

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Vanaf 1 juli exposeert beeldend kunstenaar Yoke van der Flier in het Gezondheidshuis van Stadshagen. De schilderijen en zeefdrukken die ze tentoonstelt, zijn voor een ‘vriendenprijs’ te koop.

Veel van het werk komt uit de begintijd van haar carrière. Van der Flier: “Ik heb er mooie herinneringen aan. Een paar schilderijen hebben nog op mijn eindexamenexpositie gehangen.”

Zowel het schilderwerk als de zeefdrukken zijn ingelijst en voorzien van passe-partouts. Bovendien zitten ze allemaal achter glas. Maar daar houden de overeenkomsten op.

De schilderijen zijn veelal groot – ze komen goed tot hun recht aan de hoge muren van het Gezondheidshuis. De abstracte vormen, gecombineerd met figuratieve elementen, zijn herkenbaar voor Van der Fliers stijl, maar ze zijn nog niet zo uitbundig van kleur als haar latere werk.

De zeefdrukken zijn juist heel compact; soms uitgesneden uit groter werk, soms speciaal voor dit formaat ontworpen. De aard van de drukkunst maakt dat de zeefdrukken een heel andere uitstraling hebben dan de schilderijen. Bovendien heeft Van der Flier er veel details in verwerkt.

Van der Flier exposeerde al eerder in het Gezondheidshuis. “De hoge muren van het gebouw maken de ruimte heel geschikt voor exposities”, vertelt ze. “Als je je meldt bij de receptie, kun je zo naar binnen lopen.”

Over Yoke van der Flier 

Yoke van der Flier heeft de AKI gedaan, de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. In 1995 studeerde ze af op schilderwerk en grafische technieken, waaronder lino’s en etsen. Later richtte ze zich op het maken van zeefdrukken, een techniek die ze omschrijft als ‘heel passend’ bij haar, omdat die overeenkomt met de manier waarop zij haar schilderijen opbouwt: laag voor laag, met veel ruimte voor reflectie en aanpassing.

Van der Flier is vijftien jaar betrokken geweest bij het Grafisch Atelier Zwolle (GRAZ) en heeft in 2015 het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie kunstenaars.

www: yokevanderflier.nl