Afbeelding
Foto: Foto: Erik-Jan Berends

Theeschenkerij Oldeniel kan steuntje in de rug goed gebruiken

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - De pont voer niet en het terras mocht vorig jaar niet open. Het zat ook culturele theeschenkerij Oldeniel, aan de Hattemse kant van de IJssel bij het voet- en fietsveer, niet mee. “We zaten zonder inkomsten en de kosten liepen door”, stelt voorzitter Harma Scholtens vast. Reden voor haar om eens bij het Zwolse fonds De Gasthuizen aan te kloppen.

De theeschenkerij bestaat al 28 jaar en is in het zomerseizoen en alleen op zondag geopend. Iedere laatste zondag van de maand is er een culturele activiteit en speelt er een bandje, muziekgroep of koor. “We proberen dat altijd kwalitatief goed in te vullen”, benadrukt Scholtens. Oldeniel is gevestigd in de uiterwaarden en bestaat uit twee keten die elk jaar aan de oever van de IJssel worden geplaatst. In één van beide zit de keuken, de ander wordt gebruikt als opslag voor het terras en wordt gevuld met tafels, stoelen en parasols.

“Onze reserves zijn klein en we hebben nog wel eens last van vandalisme”, vertelt de voorzitter. “Als je dan ook geen inkomsten hebt, ga je wel eens tobben over het voortbestaan.’ Zelf zo’n zeven jaar bij de schenkerij betrokken, was Scholtens verrast dat in 2018 het 25-jarig jubileum werd gevierd. ‘Het verbaasde mij ook dat de stichting al zo lang actief was.”

Naast het schenken van koffie en thee voorzien ook de culturele middagen in een behoefte, stelt ze tevreden vast. “Er komen vaak vijftig tot 75 bezoekers en dan krijgen we het flink druk. Het zijn in de regel kleinschalige optredens van mensen de graag willen optreden. Het zijn juist vaak die artiesten die niet gemakkelijk een podium vinden. Die krijgen bij ons de kans.”

Het bestuur bestaat uit zeven mensen uit Zwolle en Hattem en daarbij zijn ook nog zo’n 25 vrijwilligers actief voor de theeschenkerij. De vrijwilligers zijn vooral senioren en de gemiddelde leeftijd van de bezoekende wandelaars en fietsers ligt ook vrij hoog, volgens Scholtens. Zij kunnen de afgelopen jaren naast koffie en thee genieten van de ‘eigen baksels’ die de medewerkers verkopen. “Onze bezoekers genieten daar erg van en voor ons is het een groot plezier ze te maken.”

Nu de terrassen weer open mogen, leek het een mooi nieuw seizoen voor Oldeniel te worden. Dit jaar valt echter ook letterlijk weer voor een deel in het water. Scholtens: “Waren we net lekker aan de gang, stijgt het water van de IJssel. We moesten de keten snel weer weghalen en met de tractoren konden we ze pas weer plaatsen nadat de uiterwaarden goed waren opgedroogd. De steun van De Gasthuizen om onze lasten te kunnen opvangen was dus erg welkom. Dubbel pech wat exploitatie betreft dus, maar we zijn tevens dubbel blij met de steun van het fonds.”

Culturele Theeschenkerij Oldeniel kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. Het fonds organiseert zelf geen activiteiten, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of de gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.

Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.