Afbeelding
Foto:

Actieplan Zwolle laat Zwollenaren nog meer fietsen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het college heeft met het actieplan Zwolle wereldfietsstad een doel geformuleerd: In 2027 20 procent meer fietskilometers ten opzichte van 2017. Om dit doel te bereiken worden de komende tijd verschillende maatregelen uitgevoerd om fietsers te stimuleren. Het college heeft het actieplan Zwolle wereldfietsstad ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij gaan hier in september over in debat met elkaar.   

In 2014 werd Zwolle al uitgeroepen tot beste fietsstad van Nederland. In vrijwel geen andere stad ter wereld wordt meer en vaker gefietst dan in Zwolle. Zwollenaren houden van op de fiets naar je werk, de supermarkt of de binnenstad. Vele decennia aan fietsinvesteringen en -beleid hebben Zwolle een gastvrije, vitale, leefbare en verkeersveilige stad voor bewoners en bezoekers gemaakt. Die lijn wil de gemeente vasthouden en doorontwikkelen.

De redenen waarom Zwollenaren op de fiets stappen verschillen van mens tot mens: fietsen is gezond, goedkoop, laagdrempelig en klimaatvriendelijk. Om te zorgen dat de drempel zo laag mogelijk is om op de fiets te stappen, zorgen we als gemeente voor veilige routes en vlotte verbindingen. Want Zwolle wil fietsen bereikbaar houden voor iedereen. Om die 20 procent toename mogelijk te maken, richt de gemeente zich op verschillende hoofdlijnen

De eerste is door te blijven werken aan veilige en comfortabele fietsroutes en goede voorzieningen. De gemeente wil Zwollenaren verleiden om op de fiets naar het werk te gaan door voor afstanden tot 15 kilometer het gebruik van de fiets te bevorderen. Voor kinderen, scholieren en studenten wordt fietsen naar school aantrekkelijk gemaakt. Inzet is dat ieder kind veilig naar school kan fietsen. Voor de recreatieve en sportieve fietsers komen aantrekkelijke routes en opstaplocaties voor lopen en fietsen. 

Fietsen draagt ook aan de doelstellingen uit de Omgevingsvisie en mobiliteitsvisie. “Als we bijvoorbeeld willen dat de stad bereikbaar blijft voor iedereen, zonder dat het verkeer vastloopt, zullen we fietsen en wandelen aantrekkelijker moeten maken. Door meer te fietsen kunnen we de gezondheid van inwoners verhogen, blijft de stad bereikbaar en dragen we bij aan onze klimaatdoelen”, aldus waarnemend wethouder Ed Anker.

Data kan helpen om inzicht te krijgen in gebruik, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en fietsgedrag in het algemeen. Daar is kennis op gebied van fietsinnovaties voor nodig. Daarom is de gemeente Zwolle partner van het Europese project Bicycle and Intelligent Transport Systems (BITS). Binnen dit project voert Zwolle de komende jaren de volgende acties en pilots uit.

Zo wordt op de werklocatie Hessenpoort de toepassing van dynamische verlichting (met bewegingssensoren) getest, met daaraan gekoppeld het verzamelen van fietsdata. Op een aantal plekken worden sensoren ingevoerd om fietsers voorrang te geven bij verkeerslichten. Het project snuffelfietsen wordt opgeschaald, zowel in aantal fietsers als in het aantal data dat wordt verzameld (bijvoorbeeld ook data over de kwaliteit van het wegdek). En er worden verschillende innovaties getest om de veiligheid van fietsers bij kruisingen te verhogen.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 7 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen gisteren
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren