Marja van Westenbrugge. 'Als familie konden wij met een veilig gevoel naar huis gaan en een nacht bijslapen.'
Marja van Westenbrugge. 'Als familie konden wij met een veilig gevoel naar huis gaan en een nacht bijslapen.' Foto: Anke Olthof

De zorg met gerust een hart uit handen geven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het verzorgen van een geliefde in de laatste levensfase kan zwaar zijn. Vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bieden steun. Zij zijn er voor de terminaal zieke én voor zijn of haar naasten. Zo kunnen de naasten met een gerust hart slapen of even een boodschap doen. Marja van Westenbrugge (65) maakte gebruik van de VPTZ van ZwolleDoet! Ze kijkt er met een goed gevoel op terug. Deel twee van een serie van drie over de vrijwillige terminale thuiszorg.

“Mijn ouders spraken jaren geleden al met ons over hun wensen voor het einde van hun leven. Dat hielp, zo wisten wij als kinderen precies wat ze wilden: samenblijven. Zo’n zes jaar geleden verhuisden mijn ouders naar een aanleunwoning; mocht een van beiden overlijden, dan hoefde de achterblijvende partner niet te verhuizen.”

Thuisblijven ís mogelijk

“Mijn vader was al dementerend, toen mijn moeder ineens heel ziek werd. Er moest hulp komen. Met mijn broer en zussen maakten we een rooster. Er was altijd één van ons bij hen. Dit bleek voor ons te intensief. Overplaatsing naar een verpleeghuis of hospice leek onvermijdelijk, maar mijn zussen en ik hebben zelf een verpleegkundige achtergrond en wisten: thuisblijven ís mogelijk. Op zoek naar hulp kwamen we terecht bij de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) ZwolleDoet! Vrijwilligers van de VPTZ ondersteunen in de laatste fase van het leven zowel de zieke als zijn of haar naasten. Ons allemaal dus.”

Een hele geruststelling

“Het contact met coördinator Mieke Voswijk van de VPTZ was meteen prettig. We vroegen hulp voor de nachten, bij het waken. Je kunt in eerste instantie zes weken achter elkaar hulp krijgen, 56 uur per week. Voor ons duurde het drie weken. Voor het draaien van mijn moeder en het bedienen van de morfinepomp kwam ’s nachts een verpleegkundige langs. Een voordeel van het waken was dat er in de ochtend meteen iemand was als mijn vader wakker werd. Dat was een hele geruststelling. Als mijn ouders wakker waren, dan stelde de vrijwilliger zich even voor. Dat gaf ook rust voor mijn vader, die van slag kon raken door wisselende gezichten.”

Het heeft ons enorm geholpen

“Met alle vrijwilligers was het contact prettig, we konden de zorg met een gerust hart overlaten. Bij deze vrijwilligers zit zorgen in het bloed. Als familie konden wij met een veilig gevoel naar huis gaan en een nacht bijslapen. Dat heeft ons enorm geholpen om de zorg vol te kunnen houden, want zelfs met onze grote familie van vijf kinderen, schoonkinderen en nichten hadden we het niet gered.”

Meer over vrijwillige zorg in Hattem, Zwolle, Kampen en Zwartewaterland voor mensen in hun laatste levensfase: ZwolleDoet! Bel 038 – 422 52 00 of app 06 - 390 080 72.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden