Panden met cultuurhistorische waarde in kaart gebracht

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het ontwerpbestemmingsplan, parapluplan bouw- en cultuurhistorie van de Gemeente Zwolle ligt ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan is bedoeld om een zorgvuldige omgang met panden, en hun cultuur- en bouwhistorische waarden, eenduidig vast te leggen in het bestemmingsplan. Het gaat hierbij om panden waarvan de monumentale waarde nog niet officieel als zodanig erkend is. 

Zo blijven deze bijzondere schatten ook bewaard voor toekomstige generaties. Door deze plannen op te stellen, voldoet Zwolle aan de wettelijke plicht om cultuurhistorisch waardevolle panden in bestemmingsplannen een plek te geven.

Waarde vastgelegd

Met dit voorstel wil het college waardevolle gebouwen die geen monument zijn, maar wel van waarde voor Zwolle beschermen. In de toekomst moet er bijvoorbeeld bij het verbouwen van een waardevol gebouw rekening gehouden worden met de cultuurhistorische waarden van een gebouw. Maar ook de sloop van cultuurhistorisch zeer waardevolle panden kan worden voorkomen.  

Daarnaast is er aandacht voor de bouwhistorie van panden. In veel panden in de binnenstad is de geschiedenis nog achter wanden of plafonds verborgen. Deze bouwhistorische waarden worden bij verbouwingen straks onderzocht en gedocumenteerd. Zijn er hoge bouwhistorische waarden aanwezig in een gebouw? Dan kan de eigenaar van gebouw worden verplicht om onderdelen van het bouwplan aan te passen waardoor deze waarden van het bouwwerk (zoveel mogelijk) worden behouden. Het parapluplan omvat in totaal 131 complexen en 831 panden die op een of andere manier een cultuurhistorische waarde hebben.

Meer weten?

Het ontwerpbestemmingsplan, Zwolle, parapluplan bouw- en cultuurhistorie en de bijbehorende documenten, ligt vanaf 29 april 2021 ter inzage. Het plan is tot en met 9 juni 2021 te bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl, het zoeknummer is NL.IMRO.0193.BP19012-0003 . 

Zienswijze inbrengen

Iedereen kan zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan inbrengen. Dit kan in de hierboven genoemde periode op de volgende manieren:

Per brief aan de gemeenteraad: Afdeling Ruimtelijke Planvorming, t.a.v. Mevrouw J. van den Berg, Postbus 10007, 8000 GA Zwolle.In een gesprek: maak vóór 4 juni 2021 een afspraak met mevrouw J. van den Berg (tel. (038) 498 2396).

Vervolg

Nadat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen, wordt het naar verwachting na de zomer door de gemeenteraad vastgesteld. De eventuele zienswijzen worden meegenomen in het vaststellingsbesluit.