Afbeelding

Leerlingen Florens Radewijnsschool werken aan een BinnenBos

Algemeen

Zwolle - Als één van de eerste scholen in Nederland plantten kinderen van basisschool OBS Florens Radewijnsschool aan de Geert Grooteweg (Windesheim) hun eigen BinnenBos. Zij testten een aanpak van IVN Natuureducatie, Royal Lemkes en Presikhaaf Schoolmeubelen om het klaslokaal te vergroenen. 

Alle leerlingen kregen een eigen kamerplant die ze leren planten, verzorgen en stekken. Op deze manier maken de leerlingen hun leerplek gezonder en leuker.

Met het BinnenBos komt de natuur het klaslokaal in. Planten zorgen voor een betere concentratie en een hogere waardering voor het klaslokaal. Doordat leerlingen tijdens het BinnenBos-project zelf hun plant verzorgen, bouwen ze spelenderwijs een band op met natuur.

Dankzij de les over stekken kunnen ze ook anderen het plezier van een binnenplant laten ervaren. Leerkrachten ontvangen digitaal begeleiding bij het educatiepakket zodat ze de kinderen alles kunnen leren over het maken en verzorgen van hun groene speel- en leerplek.

IVN Natuureducatie wil samen met haar partners alle schoollokalen van Nederland vergroenen. Veertig basisscholen verspreid over Nederland doen met hun groep 5 of 6 mee in het Living Lab BinnenBos. De deelnemende scholen ontvingen een plantenmeubel, voor elke leerling een kamerplant en educatief materiaal. Als ‘tegenprestatie’ geven de leerkrachten feedback op het concept. Zo dragen ze bij aan het doorontwikkelen van de aanpak.

Afbeelding
Afbeelding