De knuffelfactor op maximaal: jonge caviaatjes in de handen van Angela te Wierik. De jonge cavia’s kwamen een week geleden en slechts drie dagen terug ter wereld. De dierenweide houdt de meeste jonge dieren zelf, de rest kunnen geïnteresseerden adopteren.
De knuffelfactor op maximaal: jonge caviaatjes in de handen van Angela te Wierik. De jonge cavia’s kwamen een week geleden en slechts drie dagen terug ter wereld. De dierenweide houdt de meeste jonge dieren zelf, de rest kunnen geïnteresseerden adopteren. Foto: Sigrid Aalfs

Jong leven in dierenweide Dieze-Oost

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het is lente, ook bij Dierenweide Dieze Oost. Nu het langer licht is, verliezen dieren hun wintervacht, zijn de pony’s vrolijker en speelser, en de vrouwtjesgeiten aanhankelijker en bronstig. De pony’s komen in de rui en dan is er voor de medewerkers extra werk aan de winkel, want ze hebben flinke borstelbeurten nodig.

(door Sigrid Aalfs)

“Vachthaar moet uit voederbakken van de dieren gehaald worden, want dat is slecht voor de gezondheid. De jonge caviaatjes en konijntjes hebben natuurlijk ook extra aandacht nodig; de hokken bijvoorbeeld, moeten altijd schoon zijn”, legt beheerder en eigenaar René te Wierik uit. Ook op deze zaterdag zijn er klussen; een paar vrijwilligers zijn bezig met het verven van het ezelverblijf dat bijna af is.

“We hebben vier nestjes momenteel; twee konijnennestjes die ongeveer drie weken geleden geboren zijn en een van twaalf dagen jong. De jonge cavia’s kwamen een week geleden en drie dagen terug ter wereld. We houden de meeste jonge dieren zelf, de rest kunnen geïnteresseerden adopteren.”

“Jonge dieren zijn mooi en leuk als ze nog klein zijn, maar mensen moeten beseffen dat ze groter worden.”

De dierenweide heeft heel bewust een of twee keer per jaar, dus kleinschalig, nestjes knaagdieren. “We hebben nestjes zodat bezoekers, normaal gesproken, iets te kijken hebben, en omdat we zo goede educatie kunnen geven met betrekking tot de jonge dieren. Jonge dieren zijn mooi en leuk als ze nog klein zijn, maar mensen moeten beseffen dat ze groter worden. Een konijn moet altijd een schoon hok hebben, en in vakanties moet er iemand zijn die voor het dier zorgt. Mensen beseffen dat niet altijd.”

De weide heeft bewust geen jonge geitjes, omdat daar geen vraag naar is. “We zijn heel bewust bezig met welke dieren we wel of niet fokken. We fokken geen geiten, om ze daarna te laten slachten.”

Binnenkort komen er twee nieuwe dieren bij; ezels van zes en twaalf jaar oud. Te Wierik en zijn vrouw Angela laten de vrouwtjesezel dekken, zodat er een jong ezeltje bij komt. De ezels zijn al heel tam en worden straks hier voor therapie gebruikt. Verder lopen op de dierenweide ook nog twee minipony’s, falabella’s, rond. Deze dieren worden ook ingezet voor therapie.

Het zonnetje schijnt op het caviabuitenverblijf wat helemaal af is, en een houten veranda is nog in aanbouw. “Straks als we weer open zijn, kunnen buurtbewoners lekker droog onder de veranda zitten en in het voorjaar warm, want er komen nog kachels in.”

Een andere voorjaarsvernieuwing is de speeltuin, die in mei van start gaat. De bestaande speeltuin wordt een plek waar kinderen met en zonder beperking echt samen kunnen spelen op speciale speeltoestellen, als eerste speeltuin in Zwolle. Er komen bankjes omheen te staan, zodat ouderen kunnen genieten van het schouwspel op deze ontmoetingsplek.

www.hetknuffelkonijn.nl

Pony in dierenweide Dieze-Oost in lentesfeer.
Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 12 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13