Harold van Vilsteren met zijn koeien in de stal. Binnenkort mogen de dieren weer naar buiten.
Harold van Vilsteren met zijn koeien in de stal. Binnenkort mogen de dieren weer naar buiten. Foto: Frans Paalman

Dit jaar weer geen koeiendans

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Wie aankomende maanden zijn fiets uit de schuur haalt voor een lekker tochtje door de Zwolse natuur, kan langs de boerderij van Harold van Vilsteren fietsen. Boerderij het Rode Huis ligt aan de fietsroute ‘Rondje Zwolle’, net achter ziekenhuis Isala. Je kunt er terecht voor verse melk, eieren, aardappels en varkensvlees. Ook wordt er in de zomer honing verkocht.

(door Joost ter Bogt)

Het erf is rustig in de aanloop naar de lente. De koeien staan nog binnen, samen met de vorige week geboren kalfjes en een aantal schapen. “Die zijn voor de hobby, maar ze zijn soms ook wel handig als je ergens met je machine niet bijkomt. Ze grazen een stuk gras zo kaal”, lacht Harold. Als het gras lang genoeg is kunnen de koeien eindelijk voor het eerst naar buiten na een winter binnen in de stal doorgebracht te hebben. “Een bijzonder moment, ieder jaar weer. De koeien raken enorm opgewonden als ze merken dat ze weer naar buiten mogen. Op een gegeven moment kun je ze dan echt niet meer binnenhouden.”

Koeiendans

Het loslaten van de koeien is een jaarlijks ritueel. “De koeien worden voor het eerst losgelaten en gaan dan helemaal los. Ze springen en dansen, het wordt de koeiendans genoemd. Na een tijdje staan ze te grazen. Mensen vinden dat leuk om te zien.” In normale jaren kwamen er altijd grote groepen mensen kijken naar de ‘koeiendans’. “Vorig jaar en dit jaar mag dat helaas niet, erg jammer.”

. “De koeien worden voor het eerst losgelaten en gaan dan helemaal los. Ze springen en dansen, het wordt de koeiendans genoemd. Na een tijdje staan ze te grazen. Mensen vinden dat leuk om te zien.”

Het mooie weer vereist wel de nodige voorbereiding op de volledig biologische boerderij. “Je moet altijd op tijd mest over het land rijden, zodat het gras begint te groeien en lang genoeg wordt. Voordat ik de eerste keer ga maaien moet ik ook alle molshopen wegslepen, zodat de maaier niet in de molshopen slaat tijdens het maaien. Als dat gebeurt komt er namelijk zand in het voer van de koeien.” Voor Harold is dit geen grote opgave. “Het voelt niet als werken, je doet het gewoon.”

Al een aantal jaren verkoopt Harold zijn boerenproducten aan huis. Ook dit voorjaar. Er staat een melktap waar de voorbijganger zelf melk kan tappen en je kunt andere verse producten kopen in het verkoophokje aan het begin van het erf. Verder zijn er verschillende soorten varkensvlees, zoals nasivlees en gehakt. “Je merkt dat het steeds populairder wordt om bij de boer te kopen. Mensen vinden het leuk dat ze weten waar het voedsel vandaan komt en bij ons is alles biologisch. Daarnaast heb je minder verpakkingsmateriaal nodig, want je koopt eens een fles voor melk en gebruikt deze steeds opnieuw als je weer melk komt halen. Dat is erg duurzaam.”

Voor boer Harold is de lente ieder jaar genieten. “Ik heb niet echt voorkeur voor een bepaald seizoen, want ieder seizoen heeft z’n charme. Toch vind ik de lente altijd erg bijzonder. Alles komt tot leven. Het gras begint te groeien en de bladeren komen weer aan de bomen. Dat is genieten.”