Afbeelding
Foto: Frans Paalman

Eindsprint in NK tegelwippen

Algemeen

Zwolle - En hup, daar verdwijnt weer een stapel stoeptegels in de Tegeltaxi van de gemeente Zwolle en ROVA. Klimaatwethouder Ed Anker bediende maandag aan de Botlek (Aa-landen) het controlepaneel van de grijper. Zwolle doet mee aan het NK Tegelwippen. Bewoners kunnen tegels in hun straat vervangen door groen. De Tegeltaxi stimuleert inwoners om hun tuin te vergroenen: ze kunnen nu gemakkelijk de gewipte tegels laten ophalen door de Tegeltaxi. 

De Tegeltaxi rijdt twee keer twee dagen in augustus (23 en 24) en september (27 en 28) en wordt aangeboden door de gemeente Zwolle en ROVA. Zij hebben de handen ineengeslagen om inwoners te stimuleren een tandje bij te zetten in de strijd om de Gouden Tegel van het NK Tegelwippen. Deze ludieke wedstrijd eindigt op 30 september aanstaande. Zwolle staat nu in de top 10 maar om bij de eerste drie te eindigen moet er nog wel wat gebeuren. Gaat het de Zwollenaren lukken?

Het NK-Tegelwippen is ruim vier maanden aan de gang. Zwolle staat er goed voor ten opzichte van Deventer, de directe opponent die nu op plek 36 staat. Maar de Blauwvingers moeten Enschede op plek 5 nog voor zich dulden! Gemeente Kampen staat op plaats 13 in de ranglijst.

De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, laat ROVA circulair verwerken. De tegels worden gebroken en door een grote zeef gehaald, zodat alleen kleine stukken overblijven. Het steenafval krijgt daarna een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld voor zandwegen, bermverharding en grondverbeteraar in bouwputten. Het wordt ook wel gebruikt om regenwater - buiten het riool om - weer in de grond te infiltreren. Ze krijgen dus weer een goede bestemming bij verschillende projecten in de gemeente.

Met nog vijf weken te gaan roept de wethouder alle Zwollenaren op om vooral mee te doen met de eindsprint. En de tegels aan te melden op https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/