Afbeelding

Van fruitboom tot kerstboom op bedrijventerrein Hessenpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wil een voorbeeld worden van een groen en duurzaam bedrijventerrein. De bedrijven werken hier zelf aan mee, vaak op een verrassende manier: ze planten groenten, fruitbomen én kerstbomen. Hessenpoort wordt niet alleen een groener terrein, maar ook een plek waar lokaal voedsel groeit en geplukt kan worden. 

Dit gebeurt in samenwerking met stichting Straatboer. Eén van de deelnemende bedrijven is groothandel Ferm; daar zijn de afgelopen twee weken negen fruitbomen geplant, en ook 34 kerstbomen. Die kerstbomen - afkomstig van bedrijfsmedewerkers en inwoners van Zwolle - staan inmiddels op kale schaduwplekken waar verder amper iets wil groeien maar waar de kerstbomen het juist goed doen. Want waarom zouden we alle kerstbomen met kluit weggooien, terwijl er op deze terreinen juist behoefte is aan groen, zo is de gedachte.

“Wij plukten al courgettes, pompoenen, tomaten en boontjes tijdens de lunch, en nu planten we – behalve kerstbomen – fruitbomen om in de zomer te kunnen genieten van ons eigen fruit”, zegt aldus Eddy Kok Quality en Facility Director van Ferm International. “Gezond voor de medewerkers, heerlijk even tijdens de lunch naar buiten en het is goed voor de biodiversiteit.” 

Vergroen(t)en van een bedrijfsterrein werkt aanstekelijk, dat blijkt. Zo hebben de buren, logistieke organisatie Transferro B.V., vorig jaar een tuin aangelegd met een hoge biodiversiteit. En hebben de andere buren, Zehnder Group Nederland, vorige maand het dak vol gelegd met zonnepanelen en afgelopen week ook vele fruitbomen geplant. “Op ons dak hebben we onlangs 3600 zonnepanelen neergelegd en naast ons pand, op het grasveld, plaatsen we nu met Straatboer appel-, peren-, pruimen- en perzikbomen. Zo hopen we een duurzaam en biodivers voorbeeldterrein voor anderen te zijn”, vertelt Marjan Hendriksen, Facilitair Manager bij Zehnder.

Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden een versnelling realiseren in het duurzaam opwekken van energie, CO2 afvangen, biodiversiteit stimuleren en lokaal gezond voedsel produceren voor eigen medewerkers. 

Zie ook www.straatboer.nl 

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40