Fruitboerin Jeannine Lamain in haar tuin. Zaterdag 11 september is er een dag over biologisch en natuurinclusief eten.
Fruitboerin Jeannine Lamain in haar tuin. Zaterdag 11 september is er een dag over biologisch en natuurinclusief eten. Foto: Frans Paalman

Foodcamp bij Fruit van Nien: ‘Je ontdekt de herkomst van je eten’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Fruitboerin Jeannine Lamain organiseert zaterdag 11 september een zogenoemd foodcamp op haar fruitbedrijf Fruit van Nien aan de Luttekeweg. De omgevormde bootcamp staat volledig in het teken van het biologische en natuurinclusieve eten dat Jeannine verbouwt in haar fruittuinen. Boerenorganisaties Lekker Boer en Caring farmers zijn mede betrokken bij de organisatie. “Je beweegt, verzamelt en je ontdekt waar je eten vandaan komt. Lokaal eten is beter voor het milieu en voor biodiversiteit. Op deze manier komen mensen daarmee in aanraking.”

(door Joost ter Bogt)

Tijdens de foodcamp worden door de deelnemers verschillende parcours en opdrachten uitgevoerd. Vervolgens gaan de deelnemers fruit oogsten uit de pluktuin. De kinderen gaan op pad en op zoek naar insecten, terwijl aan de ouders wordt verteld over de filosofie achter de boerderij. “De bootcamp voeren we uit met materialen die al aanwezig zijn op de boerderij, zoals fruitkisten en andere voorwerpen. Je komt in beweging en bent tegelijkertijd bezig met het voedsel dat je later zelf op gaat eten.” De foodcamp wordt afgesloten samen met een chef-kok. “Deelnemers gaan zelf aan de slag om eten te maken van het voedsel dat in de tuin is geplukt door henzelf.”

Landbouw met ruimte voor de natuur staat centraal op de biologische boerderij van Jeannine. “We laten de natuur haar gang gaan. Op mijn boerderij is niet alles helemaal strak gemaaid. Overal groeien bloemen en planten. Ik heb natuurlijk wel de aardbeien bij de aardbeien en de bessen bij de bessen, maar het is niet zo strak als een normale boerderij. Op deze manier is onze landbouw veel minder belastend voor het milieu en wordt de biodiversiteit op onze boerderij veel hoger”, vertelt Jeannine. “Ik ben aangesloten bij een netwerk van 250 verschillende boeren die deze nieuwe en betere manier van landbouw bedrijven. Je kunt ons een goed voorbeeld noemen voor hoe we in de toekomst milieuvriendelijker met ons land om kunnen gaan.”

Volgens Jeannine is het belangrijk dat mensen in aanraking komen met boerderijen die natuurinclusief landbouw bedrijven, om er zo de meerwaarde van te zien. Dit gaat verder dan er alleen over horen. “Je kunt prima boodschappen doen in een biologische winkel, maar dan hoor je alleen over de filosofie erachter. Als je bij ons komt, dan zie je het echt en dan merk je het verschil. Al helemaal tijdens een foodcamp als deze.”

Jeannine ging naar school op de biologische landbouwschool. Ze begon haar boerderij een paar jaar geleden. ”Door de organisator achter de foodcamps werd ik gevraagd er ook een op mijn terrein te organiseren. Ik was meteen enthousiast en ik wilde het doen. Als het een succes wordt, dan volgen er wellicht meer.” Voor de foodcamp zijn nog plaatsen beschikbaar. Je kunt je aanmelden via de website van Jeannine’s boerderij.

http://www.fruitvannien.nl 

In 2018 ontstonden de Zwolse Standslanderijen, waar de Fruittuin van Nien sinds 2019 deel van uitmaakt. Jeannine teelt negen soorten laagstamfruit, tien soorten groente en kruiden. Samen met biologische boeren verkoopt ze producten op de boerderijwinkel naast de boomgaard.