Afbeelding
aangeboden door fietsenopfietsen.nl en slotenspeciaalzaak.nl

3x fietsroutes in de omgeving + handige tips

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle is een heerlijke stad, daar zijn we het allemaal over eens. Maar wist je dat je in de omgeving van de stad van de Peperbus ook prachtige fietstochten kunt maken? Het veelzijdige landschap, de fijne fietspaden, de gezellige dorpen: alle ingrediënten voor de mooiste routes. Om je te inspireren hebben we hier drie voorbeelden voor je én wat handige tips!

Route 1: Rondje om de stad

Zwolle is omringd door water. Fiets een rondje om de stad, langs al deze wateren en geniet! Je komt o.a. langs de IJssel, Overijsselse Vecht, het Zwarte Water en de Wijde Aa.  

Route 2: Rondje Zwolle, Hasselt

In de binnenstad van Zwolle zijn veel sporen te zien van het feit dat het een belangrijke Hanzestad was, gelegen aan de IJsseldelta. Start bijvoorbeeld in de fraaie kerk uit 1466, ‘Waanders in de Broeren’ en duik er één van de mooiste boekenwinkels van Nederland in. Vanaf de Peperbus, via de Sassenpoort, fiets je daarna de stad uit, richting Hasselt, gelegen aan het Zwarte Water. Hasselt is een prachtig stadje om te bezoeken. Vervolgens kies je een mooie route terug. 

Route 3: Rivierenlandschap

Fiets van Zwolle naar Hattem en via Wapenveld weer terug. Volg daarbij de loop van de rivier, dwars door het Overijsselse en Gelderse landschap. Steek de IJssel over met het pontje bij Wijhe.

Handige tips:

  • Kies zelf een route: Stippel je eigen favoriete route uit en maak daarbij handig gebruik van de bestaande fietsknooppunten in de regio. Zo is het gemakkelijk je weg te vinden!
  • Zorg voor een goede fiets: Als je niet lekker zit of je fiets is niet in goede staat, dan is fietsen een stuk minder leuk! Zorg daarom dat je dames- of herenfiets in orde is: geef hem een onderhoudsbeurt en controleer bandenspanning, remmen, verlichting, ketting, vering (zadel) en laat eventuele gebreken repareren. Misschien ben je echter wel gewoon aan een nieuwe fiets toe! Deze hoeft echt geen kapitalen te kosten. Er zijn een paar fietsmerken met een uitmuntende reputatie wat betreft de verhouding prijs/kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de merken Popal, Altec en Spirit.
  • Denk aan een goed slot! Natuurlijk wil je niet dat je tweewieler is verdwenen als je terugkomt uit het museum of van je picknick op een mooi plekje in de natuur. Zet je fiets daarom altijd goed op slot, aan een vast object. Belangrijk is dat je daarbij goede sloten gebruikt. Investeer in het liefst twee fietssloten met minstens ART-2 keurmerk en parkeer je tweewieler altijd op een plek die goed in het zicht ligt. Merken die dit keurmerk hebben en kwaliteit bieden voor een mooi prijsje, zijn Abus, Vinz, AXA, Luma en RSL.
  • Bagage: Bedenk dat alles wat je meeneemt extra ballast vormt. Neem dus zo min mogelijk mee, maar uiteraard pak je wel het meest noodzakelijke in: water, telefoon en oplader, regenkleding, bescherming tegen de zon en eventueel proviand. Ook een reparatiesetje en minipomp voor als je een lekke band hebt, is onmisbaar. 
  • Kies een mooie dag zonder extreme weersomstandigheden en vertrek op tijd. Veel plezier!