Janco Cnossen (links) , bestuursvoorzitter van Stichting Academiehuis Zwolle en burgemeester Peter Snijders geven elkaar een boks. Maandag onthulden ze het bouwbord bij Academiehuis de Grote Kerk. (Foto: Frans Paalman)
Janco Cnossen (links) , bestuursvoorzitter van Stichting Academiehuis Zwolle en burgemeester Peter Snijders geven elkaar een boks. Maandag onthulden ze het bouwbord bij Academiehuis de Grote Kerk. (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Start restauratie Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Maandag was de aftrap van de restauratie van de Grote Kerk in het centrum. De restauratieplannen werden onthuld door burgemeester Peter Snijders. “Restauratie is hoognodig, want gedeelten van de kerk zijn in slechte staat.”, vertelt Janco Cnossen, bestuursvoorzitter van Stichting Academiehuis Zwolle. De laatste restauratie is meer dan honderd jaar geleden. De restauratie wordt uitgevoerd door verschillende grote bouwbedrijven en restaurateurs. De totale restauratie gaat 4,9 miljoen euro kosten. “Het rijk betaalt 80 procent van de restauratiekosten, de stichting de rest.”

(door Joost ter Bogt)

Bij de restauratie is gekozen voor een zogenoemde ‘sobere aanpak’. “Dat is een kwestie van geld. We pakken het doelmatig aan. De overheid kijkt naar hoe je het gaat doen, wat je doet en of je niet overdrijft.”

Onder andere de dakgoten, de gevels en de houten kapconstructie worden onder handen genomen. Ook het stucwerk, het schilderwerk en de gotische muurschilderingen worden aangepakt en gerestaureerd.

Duurzaamheid

Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van de rijkssteun is verduurzaming van de kerk. “De helft van het door het rijk betaalde bedrag krijgen we, omdat de kerk duurzamer wordt gemaakt door de restauratie. Alleen als we een goed duurzaamheidsplan indienden kwamen we hiervoor in aanmerking.”

De kerk krijgt een groter oppervlakte aan vloerverwarming en wordt duurzamer verwarmd door de komst van warmtepompen. “Ook worden kieren gedicht, wat een uitdaging is, omdat de kerk ook zijn natuurlijke ventilatie moet behouden.”

Verder krijgt de kerk zonnepanelen. “We moesten onderzoeken hoe dit gerealiseerd kon worden, zonder dat de zonnepanelen zichtbaar zouden zijn voor de omgeving. Ze mogen niet vanaf de Peperbus te zien zijn en niet vanaf Museum de Fundatie. Uiteindelijk is dit gelukt.” Alle wijzigingen zorgen ervoor dat er vijftig procent minder gas wordt verbruikt. Verder wordt er veertig procent minder CO2 uitgestoten, meldt de stichting.

Financiering

Naast de tachtig procent die door het rijk wordt betaald, moet de stichting zelf zorgen voor de resterende twintig procent, een bedrag van 1,4 miljoen euro. “We hebben hiervoor een lening afgesloten, waarvoor de gemeente garant staat in de aflossing. Dit moesten we doen, want we moeten voor de rijkssteun drieënhalf ton zelf investeren.” Ook kan er via de website van de stichting geld worden gedoneerd door mensen die de restauratie willen steunen. Vriend worden van de stichting en een vaste bijdrage per periode betalen is ook mogelijk.

Tijdens de restauratie van de kerk blijft de kerk toegankelijk voor bezoekers. “Tijdens de verbouwing blijft de winkel open en kunnen mensen kijken naar de restauratiewerkzaamheden.” Die duren naar verwachting tot 2025.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14