Afbeelding

Startsein voor bouw honderd woningen in Wijthmen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Wethouder Ed Anker heeft met projectontwikkelaars Loostad Vastgoedontwikkeling uit Apeldoorn (een VolkerWessels onderneming) en Kreator Projecten uit Zwolle het startsein gegeven voor de bouw van ruim honderd woningen in Wijthmen. 

De eerste plannen voor de uitbreiding zijn al in 2010 gestart en uitgewerkt in het Dorpsplan Wijthmen. 

In het nieuwbouwproject Wijthmen worden ruim honderd woningen gebouwd op een stuk grond van 4,2 hectare. De grond bevindt zich aan de Erfgenamenweg dichtbij het Kulturhus en de basisschool van Wijthmen.

In het project is plaats voor huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën. Het plan kenmerkt zich door de ruime opzet, grote kavels en verschillende soorten woningen. Er komen tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen.

De afgelopen tijd is er overleg geweest om het stedenbouwkundig plan verder te verbeteren. Deze overleggen hebben de kwaliteit van het plan vergroot. Uitgangspunt blijft nog steeds dat het plan een dorps karakter moet krijgen met een brink in het midden, parkeren zoveel als mogelijk op eigen terrein en woningen die passen bij een dorpsbeeld.

“Ik ben echt blij dat we nu op dit punt zijn aangekomen, de bouw van de woningen in Wijthmen komt nu echt dichtbij”, zegt wethouder Anker. “De aanloopperiode is lang geweest. Net zoals vele inwoners van Wijthmen kan ik niet wachten tot de eerste bewoners de sleutels krijgen. Het dorp is dan honderd woningen rijker voor verschillende woonwensen. Starters krijgen een kans op een betaalbare woning, voor ouderen komen er levensloopbestendige woningen en ook voor mensen die willen doorstromen naar een andere woning is hier aanbod.”

En meer woningen zijn hard nodig. “Het is geen geheim dat de woningmarkt onder druk staat. Er zijn niet voldoende woningen beschikbaar voor starters en mensen met een lager inkomen en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Deze woningen in Wijthmen geven niet alleen het dorp de groeispurt die het hard nodig heeft, ze bieden ook weer meer mensen de kans op een passende woning op de plek waar ze graag willen zijn.”

De planning is dat begin 2021 de bestemmingsplanwijziging in de gemeenteraad kan worden besproken en vervolgens in procedure kan worden gebracht. Hieraan voorafgaand moeten eerst een aantal onderzoeken worden uitgevoerd, waaronder een archeologisch onderzoek, een flora- en faunaonderzoek en het in beeld brengen van milieueffecten, zoals water, bomen, verkeer, licht en geluid. 

Met het flora- en faunaonderzoek en het in beeld brengen van de milieueffecten is al gestart.

De verkoop van de woningen wordt, vanwege de omvang van het project, opgesplitst in drie fases. De verkoop van de eerste fase van het project staat gepland voor het derde kwartaal van 2021. 

De bouw van de eerste fase start als 70 procent van de woningen van de eerste fase verkocht is. De start van de tweede fase hangt ook samen met de verkoop van de eerste fase. Belangstellenden voor het plan kunnen zich aanmelden via de projectwebsite www.hetbuyten.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden