De maatjes Robin (20) en Job (26) op het Lúbeckplein. Ze merkten direct een klik toen ze aan elkaar werden voorgesteld.
De maatjes Robin (20) en Job (26) op het Lúbeckplein. Ze merkten direct een klik toen ze aan elkaar werden voorgesteld. Foto: Naomi Pater

Een maatje via Hart voor Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Hart Voor Zwolle is een organisatie die enthousiaste jongeren in contact brengt met kwetsbare Zwollenaren, die zelf geen sociaal netwerk hebben. De jongeren zetten zich op allerlei manieren in voor hun stadsgenoten. Ze bakken bijvoorbeeld pannenkoeken met een vluchteling, eten een patatje met een eenzame oude dame of trappen een balletje met een dakloze.

(door Naomi Pater)

Zo kwamen ook Job (26) en Robin (21) met elkaar in contact via deze organisatie. Ze merkten direct een klik bij de kennismaking. Job: “Robin heeft érg veel humor, dus er werd veel gelachen. Daarnaast is deze vorm van vrijwilligerswerk lekker laagdrempelig. Je hoeft alleen maar op te komen dagen en jezelf te zijn. Eigenlijk ben je gewoon gezellig met elkaar aan het chillen.”

Robin woont op een woongroep met acht andere jongvolwassenen. Dit is een gezellige boel, maar het één op één contact met zijn kameraad Job vind hij énorm fijn. Zo brachten de twee al een bezoekje aan de snackbar, vierden ze de verjaardag van Robin en speelden ze samen een potje FIFA. “Job heeft zelfs na het verliezen van een potje FIFA nog een lach op zijn gezicht, vertelt Robin.

De maatjes hebben allebei een liefde voor voetbal en Nederlandstalige muziek. Dit is iets waar coördinator Lars altijd op let bij het maken van matches. “Ik vind het belangrijk dat er gemeenschappelijke interesses aanwezig zijn, want dat maakt het contact makkelijker en leuker. Daarom regel ik in het begin een kennismakingsgesprek waarin ze elkaar leren kennen.”

Job vind het jammer dat veel activiteiten nu stil liggen door het virus, maar hij belt geregeld met zijn grote vriend. “Al helemaal na de uitslag van een voetbalwedstrijd natuurlijk, dan willen we elkaar even spreken”, grijnst Robin. De vrienden hebben plannen om samen een voetbalwedstrijd te bezoeken, zo gauw het weer kan.

Volgens coördinator Lars is het maatjesproject niet alleen bedoelt voor kwetsbare Zwollenaren, maar ook voor jongeren die hun ei nergens kwijt kunnen. “Er zijn veel mensen die in deze tijd vereenzamen. Denk ook aan jongeren die dag in dag uit achter hun laptop verscholen zitten.”

Bij Hart voor Zwolle kan je ook ander soort vrijwilligerstaken doen. Denk aan het halen van boodschappen, voor iemand die het zelf niet kan. Dit is een kleine moeite, maar het kan veel betekenen voor iemand.

Stichting Hart voor Zwolle verlangt naar een samenleving waarin mensen met elkaar verbonden zijn. “We geloven in de kracht van jongeren. Als zij zich gaan inzetten voor mensen die kwetsbaar zijn dan bouwen we samen aan de stad van de toekomst.”

Bezoek www.hartvoorzwolle.nl/ voor meer informatie.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14