Melissa: 'Het leek me leuk een spannend verhaal te laten vertellen en dat met muziek te ondersteunen.'
Melissa: 'Het leek me leuk een spannend verhaal te laten vertellen en dat met muziek te ondersteunen.' Foto: Jurrie Meulman

Melissa combineert woorden en klanken in luisterboek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Muziek, ook zonder zang, kan een verhaal vertellen met melodieën, akkoorden, ritmes, stiltes en dynamiek. Maar muziek werkt ook uitstekend om een verteld of geschreven verhaal te versterken. En dat is wat precies wat gebeurt bij het luisterboek Assepoester van Melissa Siemonsma. “Ik heb dit concept zelf nog nergens gezien.”

De in Laag Zuthem wonende pianiste studeerde in 2015 af aan het Zwolse conservatorium ArtEZ. Haar droom was lange tijd om concertpianiste te worden, maar het lot besliste anders: na een aantal operaties aan haar vingers begon ze na te denken over een andere carrière met de piano. 

Concept

Een benefietconcert op het Assendorperplein voor de bestrijding van de ziekte MS deed de rest. “Daarvoor kreeg ik het idee om klassieke muziek te spelen voor jonge kinderen op een toegankelijker manier. Dus zonder het wat elitaire dat nog wel om deze muziek heen hangt. Het leek me leuk om iemand een spannend verhaal te laten vertellen en dat met muziek te ondersteunen.” Dat leidde tot een optreden samen met een verhalenvertelster. “Toen is eigenlijk het concept geboren van kindervoorstellingen waar ik het vertellen van verhalen combineer met klassieke pianomuziek. Die combinatie heb ik de laatste tijd uitgewerkt tot een luisterboek.”

Meezingen

Het is een boek waarin het bekende verhaal van Assepoester is aangepast aan de huidige tijd. En waarbij de begeleidende muziek dan ook niet op een cd is bijgeleverd. “Nee, je kunt de zestien muziekstukken van onder anderen Chopin en Rachmaninov online beluisteren via een bij het boek meegeleverde qr-code.” Waarmee, al was dat niet Melissa’s intentie, de link met de coronatijd is gelegd. Een periode waarin het aantal voorstellingen opdroogde. “Ik had dus tijd over, evenals mijn vriend, die geluids- en theatertechnicus, componist en theatermaker is. We hebben dit project dan ook samen opgezet met daarnaast hulp van mijn moeder, mijn schoonmoeder en zus. Ja, het is eigenlijk een familieproductie geworden, waarvoor we veel samen aan de keukentafel hebben ontwikkeld.” 

Karaokeversie

Vriend Jurrie Meulman heeft meegeschreven aan het verhaal en is ook degene die het verhaal van Assepoester online vertelt. Al kun je er als lezer ook voor kiezen het boek voor te lezen aan je kind(eren). Melissa: “Dan kun je online kiezen voor de versie met alleen de muziek. En er zijn drie popliedjes, die je overigens ook in een karaokeversie zelf kunt zingen. Als het luisterboek aanslaat, zou ik er nog wel meer willen uitbrengen. Ik heb een gelijksoortig initiatief in elk geval nog niet gezien.”

Weiland

In elk geval gaat de van oorsprong Friezin door met het samensmelten van muziek en verhalen in haar voorstellingen, waarmee ze inmiddels haar draai heeft gevonden. “Hoe vroeger je kinderen laat kennismaken met muziek, hoe beter. En dat doe ik dus graag op een wat andere manier. Ik heb tot nu toe zo’n tweehonderdvijftig voorstellingen gegeven met drie verschillende shows.” Melissa’s creativiteit lijkt eigenlijk geen grenzen te kennen. “Ik heb ook al eens een kerstfilm rond ‘A Christmas Carol’ gemaakt en een voorstelling tussen de koeien in een weiland gegeven. Maar ik doe ook minder aparte dingen hoor; ik geef ook gewoon pianoles aan kinderen in de studio die Jurrie en ik hebben in sociaal-cultureel centrum Eureka aan het Assendorperplein.”

Voorstelling

Het eerste luisterboek van Melissa Siemonsma wordt op dinsdag 19 oktober om 14.30 uur gepresenteerd bij boekhandel Waanders, waarbij Melissa piano speelt en vriend Jurrie voorleest. Een dag later vindt de voorstelling Assepoester plaats bij Mens & Kinders, Assendorperstraat 66. Kaarten zijn te reserveren via www.mensenkinders.nl. Het boek is naast bij Waanders te koop bij onder andere Reichenbach, Goedhart en Bruna Zwolle-Zuid en ook via www.devertellendepiano.nl.