Afbeelding
Foto: Gerard van der Sluijs

Het Nederlands Bach Consort brengt ‘Suite van Verdriet’ tijdens Allerzielen

Algemeen

ZWOLLE - Het Allerzielenconcert van Het Nederlands Bach Consort (NBC) staat dit jaar in het teken van de uitvoering van Psalm 51 BWV 1038 ‘Tilge, Höchtser, meine Sünden’ van J.S. Bach – G.B Pergolesi.

Op 30 oktober is dit ontroerende werk te beluisteren in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. De solisten zijn de Zwolse topmusici Sytse Buwalda en Heleen Koele. Kaarten zijn te koop via www.hetnederlandsbachconsort.nl. In 1946 werd er voor het eerst melding gemaakt van een bewerking door Bach van het Stabat Mater van Pergolesi; Bach verving daarin de tekst van de beroemde katholieke hymne door een ritmische en berijmde versie van Psalm 51.

Gedicht

Naast dit iconische werk klinkt het - hedendaagse - Stabat Mater van de Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides. Op verzoek van Sytse Buwalda maakte Victor Kioulaphides in 2018 een nieuwe compositie op het middeleeuwse gedicht ‘Stabat Mater’. Deze tekst staat stil bij het lijden van Maria, huilend aan de voet van het kruis. Beide Stabat Maters worden verbonden door twee composities van Arvo Pärt: ‘Vater Unser’ en ‘Es sang vor langen Jahren’.

Solisten

Oude én nieuwe muziek in één programma: dat typeert de werkwijze van Het Nederlands Bach Consort. Dit nieuwe ensemble richt zich op de muziek van Bach waarbij er ook altijd ruimte is voor bijpassende óf schurende hedendaagse muziek. De solisten in dit programma, de artistieke leiders van het NBC, countertenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele, worden begeleid door strijkers en continuo onder leiding van de Amsterdamse barokspecialiste Antoinette Lohmann.