Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Boeren willen dat provincie in actie komt tegen Jumbo Raalte

Algemeen

ZWOLLE- Tientallen boeren hebben Farmers Defence Force maandagmiddag gesteund bij een hoorzitting van de provincie Overijssel in de IJsselhallen. De vergaderlocatie was verplaatst naar de hallen omdat de provincie en gemeente de komst van veel tractoren verwachtten. 

De boeren zijn boos, omdat ze vinden dat als zij een natuurbeschermingsvergunning moeten hebben, dat ook voor andere ondernemingen moet gelden. De vergunning is er voor bedrijven die stikstof uitstoten. De pijlen waren dit keer gericht op het distributiecentrum van Jumbo in Raalte dat niet over zo’n vergunning beschikt. Die is volgens FDF vereist als er meer dan zeven vrachtwagens per maand af en aan rijden. 

In de praktijk zijn dat er veel meer. De boeren willen daarom dat de provincie tegen Jumbo optreedt, ook omdat de vestiging van de supermarktketen nabij een Natura2000 gebied ligt.

Besluit

De provincie heeft het verzoek van de boeren naast zich neergelegd, omdat de ze geen belanghebbenden zouden zijn. In de hoorzitting heeft FDF het tegendeel proberen te beweren, onder meer door aan te geven dat de boeren alles op alles moeten zetten om minder stikstof uit te stoten. Ze vinden dat bijvoorbeeld Jumbo zich met alle vervuilende vrachtwagens dat dan ook moet doen. Er komt binnen vier weken een besluit op het bezwaar van de boeren op de afwijzing dat ze geen belanghebbenden zouden zijn.

Steun

De buiten sympathiserende boeren hielden zich rustig. Vooral met getoeter probeerden ze hun voorman steun in de rug te geven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 20 uur geleden
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11