Afbeelding
Eigen foto

Gemeentebestuur Zwolle spreekt zich unaniem uit voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

ZWOLLE – Rusland viel in de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 februari Oekraïne aan en drong met geweld het land binnen. Sindsdien zijn duizenden Oekraïense mensen op de vlucht geslagen. Deze oorlog in Oekraïne is een oorlog in Europa, een oorlog dichterbij.

In Zwolle is op vrijdagavond 25 februari een solidariteitswandeling gehouden om mentale steun aan de Oekraïense bevolking te bieden. Deze wandeling bood ook steun aan hen die in Zwolle wonen die hun familie in Oekraïne hebben en aan anderen die zich machteloos voelen in deze situatie.

Opvangplekken

De Zwolse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders willen graag dat - ondanks dat er nog geen zicht is op het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt - het stadsbestuur zich proactief opstelt in het creëren van opvangplekken. Burgemeester Peter Snijders: “Uit het recente verleden, zoals de ontwikkelingen in Afghanistan, weten we dat er een groot tekort is aan opvangplekken voor mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders willen naast de solidariteitswandeling ook graag laten zien dat we als dat nodig is klaar staan om vluchtelingen op te vangen. Dat past een stad als Zwolle.”

Zorgen

Het gemeentebestuur volgt de ontwikkelingen en maakt zich zorgen om de ernstige humanitaire situatie van deze ontheemde mensen. Het is bereid om zich desgevraagd samen met het COA in te spannen om in Zwolle, samen met inwoners van de stad, mogelijkheden te creëren om vluchtelingen op te vangen. Peter Snijders: “We zien het als onze verantwoordelijkheid om Oekraïners met open armen te ontvangen.”