Afbeelding
Foto: Nolly Tibben Fotografie

Help Hanno en zijn team naar de Tour du ALS

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE/WIJHE - Zwollenaar Hanno Bos, nu woonachtig in Wijhe, wil met een eigen team naar de Tour du ALS op donderdag 9 juni op de ‘kale berg’, de Mont Ventoux in de Franse Provence. Voor deelname is 18.000 euro nodig die hij nu bijeen probeert te halen met diverse ludieke acties.

Het is zeven jaar geleden dat de Zwollenaar de diagnose ALS kreeg. “Hoewel de prognose vijf jaar was, heb ik nu dus al twee bonusjaren. Die pakken ze mij niet meer af”, meldt hij via zijn oogcomputer. 

Oogcomputer

Zijn situatie is inmiddels wel sterk verslechterd. “Fysiek gaat het erg slecht; ik ben 24 uur per dag afhankelijk van mijn fantastische zorgteam en mijn lieve vrouw Rianne die mij niet uit passie maar uit liefde verzorgt. Mijn handen en armen kan ik helaas niet meer gebruiken en mijn benen en voeten zijn ook zo goed als verlamd. Sinds de tracheostoma die ik in augustus kreeg, kan ik niet meer praten. Gelukkig heb ik een heel fijne oogcomputer waarmee ik met iedereen in contact blijf en mijn directe omgeving kan bedienen. Mentaal ben en blijf ik gelukkig sterk en positief en kan ik alles wat op ons pad komt nog steeds goed accepteren.”

Acties

Aan mentale energie ontbreekt het Hanno dus niet. Om het vereiste deelnamegeld voor de Tour du ALS bijeen te krijgen, is hij zelf de spin in het web van diverse acties. “Het is mooi om te zien wat hij allemaal voor elkaar krijgt”, vertelt teamlid Hanjo Hoogendoorn. “En inspirerend”, vult Sam van den Haak van Sam’s Pub Quiz aan. Zij organiseert de speciale PaasPubquiz voor dit doel. Het team van Hanno bestaat uit elf deelnemers; dat worden er waarschijnlijk twaalf. Het gaat op 9 juni naar de Provence om met elkaar de Mont Ventoux op te wandelen, rennen of fietsen. “Hanno wordt er met een ambulance van de stichting Ambulancewens naartoe gebracht. We gaan er een heel leuke dag van maken”, zegt Hanjo. Het team heeft al 11.000 euro bijeen gebracht, maar Hanno wil ook nog andere acties doen om aan het deelnamebedrag te komen.

Deelname

Zo wordt er op Eerste Paasdag, 17 april, een speciale online PaasPubquiz gehouden en op Tweede Paasdag een Bingoquiz. Sam: “We hopen op deelname van negentig, misschien wel honderd teams. Zij strijden met elkaar om de winst en de prijzen die door veel sponsoren beschikbaar zijn gesteld. In de quiz komt ook een ronde met vragen over Tour du ALS. Deelnemers kunnen om 20.00 uur inloggen; de quiz begint om 20.30 uur. Per inlog moet 20 euro worden betaald, dat ten volle gaat naar team ALS. De deelnemers kunnen als extra ook nog een PaasBorrelBox bestellen. Ook is er op zondag om 18.15 uur nog een verloting.” Borrel-boxen zijn er voor twee of vier personen, voor respectievelijk 35 of 55 euro. Ze worden per post verzonden of zijn af te halen bij de gemeentewerf in Wijhe.

PaasBingoQuiz

Op Paasmaandag, 18 april, is om 16.00 uur de PaasBingoQuiz. “In plaats van getallen krijgen de deelnemers een vraag, waarna ze een getal krijgen. Ook mogen ze, in tegenstelling tot bij de PaasPubquiz alle antwoorden opzoeken”, legt Sam uit. “Hier kost deelname 10 euro per inlog.”

Via www.tourduals.nl/team/team-alshanno kunnen mensen een donatie doen aan het team. Aanmelden en vragen stellen kan via e-mail teamalshanno@gmail.com.

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 9 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 10 uur geleden