Afbeelding
Foto: Eigen foto

Eenmalige energietoeslag van 800 euro voor Zwolse huishoudens met laag inkomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag van 800 euro geven. Het gat om huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum.

De gemeente Zwolle kijkt of gegevens van inwoners die recht hebben op de energietoeslag bij de gemeente bekend zijn. Aan de hand van die gegevens gaat de gemeente de energietoeslag zoveel mogelijk in april vanzelf betalen. Inwoners die de energietoeslag automatisch krijgen, ontvangen daarover een brief.

De gemeente kan de toeslag alleen betalen als ze kan vaststellen dat inwoners recht hebben op de toeslag. Als de gemeente dat niet kan, moeten inwoners de toeslag zelf aanvragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die de afgelopen jaren geen beroep deden op de minimaregelingen en daarom niet bekend zijn bij de gemeente. Zij kunnen vanaf medio april zelf de eenmalige energietoeslag via de website van de gemeente Zwolle aanvragen. Op de website is ook te vinden wie er wel of niet in aanmerking komen voor de toeslag.

Het kabinet besloot in december om een eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen mogelijk te maken. Aan de gemeenten is de opdracht gegeven om dit uit te voeren. Hoewel het voorstel van het kabinet nog door de Tweede Kamer goedgekeurd moet worden, wil Zwolle niet wachten tot de regeling rond is.

Nu al krijgen Zwolse huishoudens een veel hogere energienota’s dan voorheen. Zwollenaren met een laag inkomen wonen vaak ook nog in de slechtst geïsoleerde, nog niet voldoende verduurzaamde woningen waardoor zij dubbel geraakt worden en hun energienota nog hoger wordt. Zij krijgen daardoor nu al te maken met betalingsproblemen.

Met deze eenmalige compensatie komt de gemeente inwoners tegemoet in hun stijgende lasten en geeft de gemeente helderheid over de eenmalige energietoeslag, die al maanden geleden is aangekondigd.

Wethouder Dorrit de Jong: “We vinden het belangrijk om inwoners te compenseren voor de al maar stijgende energieprijzen. Veel Zwollenaren hebben moeite om het hoofd boven water te houden door een stijgende gasrekening. We willen als college daarom nu alvast actie ondernemen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat inwoners in de financiële problemen komen.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59