Wim Waanders ondertekent toeziend oog van zijn echtgenote zijn aanstelling tot beschermheer van het klokkenluidersgilde Zwolle.
Wim Waanders ondertekent toeziend oog van zijn echtgenote zijn aanstelling tot beschermheer van het klokkenluidersgilde Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Ereburger Wim Waanders nu ook beschermheer van het Zwols Klokkenluidersgilde Sint Michaël

Algemeen

ZWOLLE - Wim Waanders, ereburger van Zwolle, is sinds vrijdag ook beschermheer van het Zwols Klokkenluidersgilde Sint Michaël.

Het is een goed gebruik dat een traditioneel klokkenluidersgilde een beschermheer uitnodigt en aanstelt als pleitbezorger. Voor het Zwols Klokkenluidersgilde wilde Wim Waanders deze functie aanvaarden. 

Tijdens een korte plechtigheid in de Onze Lieve Vrouwebasiliek werd hij geïnstalleerd. Dat werd uiteraard gevolgd door een feestelijke klokkenluiding.

Het Zwols ereburgerschap is maar aan vier personen uitgereikt. Naast Wim Waanders zijn dat oud-burgemeester Henk Jan Meijer en de inmiddels overleden oud-burgemeester Job Drijber en Leo Major, de bevrijder van Zwolle in 1945.
Het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël is opgericht in september 2018. Het handmatig luiden van (kerk)klokken was tientallen jaren geleden in onbruik geraakt. De meeste klokken werden omgebouwd en geschikt gemaakt voor mechanisch luiden via een elektromotor met omkeermechanisme.

De laatste tijd is er weer meer belangstelling voor het handmatig luiden. Het pure handwerk wordt op steeds meer plaatsen in ere hersteld. Het Zwolse gilde heeft zeventien vrijwilligers als luider, die bij diverse gelegenheden de klokken van de Onze Lieve Vrouwetoren (de Peperbus) in beweging zetten. Vijf van hen zijn luidmeester. Zij hebben de regie over een luiding en luiden dan zelf niet mee.
Het klokkenluidersgilde is genoemd naar aartsengel Michaël, al eeuwen de beschermengel en de stadspatroon van Zwolle.