Sjoerd Meijer met de symbolische cheque.
Sjoerd Meijer met de symbolische cheque. Foto: Kim Beerta

Wormenkwekerij van Sjoerd Meijer is dé Mbo-studentonderneming van het jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wormen. Waar een ander gauw de andere kant op kijkt bij het zien van de gladde lange beestjes, kan Sjoerd Meijer er geen genoeg van krijgen. Hij is twintig jaar en één van de slechts twaalf viswormenkwekers van het land. Op woensdag 8 juni werd hij verkozen tot ‘Mbo-studentondernemer van het jaar 2022 Regio Zwolle’.

Meijer is de zoon van een melkveehouder. Twee dingen weet hij zeker: melkvee is niet zijn tak van sport, maar blijven wonen op het platteland wil hij wel. Tijdens een stage bij een madenkweker wist hij het, zoiets wilde hij ook doen. Het werden viswormen.

Op de boerderij van zijn vader huurde hij een schuur, bij een bijna gepensioneerde viswormenkweker vroeg hij om tips en hij zette zelf een zeef in elkaar waarmee hij de aarde van de wormen scheidt. 

Zijn kwekerij blijkt een gat in de markt. “Iik haal er een leuk inkomen uit en ik hou geld over om te investeren in mijn bedrijf”, zegt Meijer. Ook de juryleden van de verkiezing - Gijs Hemmink (Hanzestrohm) en Jelle Weever (directeur-grootaandeelhouder Weever bouw en voorzitter MKB Nederland Regio Zwolle) - zien brood in de kwekerij: “De potentiële groeikansen en de mogelijke werkgelegenheid spreken de jury aan.” 

“Dat ik duurzaamheid belangrijk vind, noemden ze ook”, zegt Meijer. “De aarde die overblijft, is humus. Die gaat naar een bomenkweker. Daar krijg ik nog geld voor ook.”

De bokaal (ontworpen door studenten van Cibap) en een prijzenpakket ter waarde van 5.000 euro gingen mede vanwege die duurzaamheid naar Meijer. Van alle prijzen is hij het meest blij met de een-op-eenbegeleiding van een gevestigde ondernemer. “Via MKB Nederland Regio Zwolle word ik gekoppeld aan een ondernemer. Zo iemand heeft kennis en een netwerk. Op de opleiding Vakman Ondernemer (van Deltion College en Landstede MBO) leerde ik open te staan voor de ideeën van anderen.”
Zijn doel is om zijn bedrijf te laten groeien en het bedrijfsproces verder te automatiseren. “Als alles lekker loopt, kan ik zelf een stapje terugdoen.” Dat wil Meijer om twee redenen. “Omdat ik verder wil studeren en omdat ik diabetes heb.”

Jan-Ernst van Driel (directeur Deltion College) en A2 Business (de onderneming achter het kennisplatform INN’regio Zwolle) namen het initiatief om deze verkiezing te organiseren. INN’regio Zwolle is de nieuwe naam van wat voorheen ZON’regio Zwolle was. 

Waar de focus voorheen lag op het magazine dat twee keer per jaar verscheen, wordt momenteel gewerkt aan een online platform dat samen met de magazines voor verbinding en inspiratie tussen onderwijs, overheid en ondernemers in Regio Zwolle zorgt. INN’regio Zwolle vormt samen met INN’twente en INN’terregio tevens een regio-overstijgend netwerk.