Aleida Greve, schilderes en stichtster van Het Vrouwenhuis, bekijkt het routeboekje van de Vrouwenwandeling.
Aleida Greve, schilderes en stichtster van Het Vrouwenhuis, bekijkt het routeboekje van de Vrouwenwandeling. Foto: Margreet Vloon

Van moordenares tot winnaar van de eerste P.C. Hooftprijs: ‘op bezoek’ bij onvergetelijke vrouwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Zwols Vrouwenplatform presenteerde zaterdag de Vrouwenwandeling Zwolle. De route voert langs plekken in de historische binnenstad waar onvergetelijke vrouwen van Zwolle woonden of werkten. “Iedereen die geïnteresseerd is in wat historische Zwolse vrouwen bezighield, beroemd of berucht maakte, moet de wandeling eens uitproberen,” aldus de initiatiefnemers. De route is op diverse plekken te koop. 

De Vrouwenwandeling werd ontwikkeld door Lamberthe de Jong, Lucia de Vries en Saskia Zwiers. Zij selecteerden 25 vrouwen en vrouwengroepen uit de rijke geschiedenis van Zwolle en verbonden hen met een locatie in de binnenstad. Historicus Wim Coster werd gevraagd te schrijven over twee vrouwen waar hij eerder over gepubliceerde. Sinds afgelopen weekend kunnen deelnemers ‘op bezoek’ bij de vrouwen met behulp van een gedrukte stadsgids. 

Volgens initiatiefnemers De Jong, De Vries en Zwiers viel het nog niet mee om een selectie uit het rijke aanbod te maken. “We wilden een dwarsdoorsnede van vrouwen van alle tijden maken. We denken dat het met deze variatie aan vrouwen en vrouwengroepen, van 1400 tot 1985, aardig is gelukt. Maar er blijven er nog veel interessante vrouwen over.”

De route voert langs de woningen van bekende Zwolsen, onder wie tekenares Gesina ter Borch, Aleida Greve, stichtster van Het Vrouwenhuis, en Amoene van Haersolte, winnaar van de eerste P.C. Hooftprijs. Maar er zijn ook minder bekende vrouwen te ontdekken zoals Maria Lauws, de eerste orgeltrapper van de Grote Kerk, en Gre Runhaar, een moedige stadgenote in de Tweede Wereldoorlog. Geertruid Kadeneter staat symbool voor de vele Zwolse vrouwen die zich begin vijftiende eeuw aansloten bij de beweging van de Moderne Devotie. 

Bijzonder zijn Jacomina Jannes, een ter dood veroordeelde moordenares, en Maria van Antwerpen, een vrouw die liever als man door het leven ging en als soldaat wacht liep op de stadsmuren van Zwolle. Ook lokale feministes en politica’s worden niet vergeten, evenmin als arme vrouwen, kunstenaressen, verzetsheldinnen en prostituees. Het meest recent zijn de Zwolse Dolle Mina’s die in 1976 een Vrouwenhuis oprichtten. 

De Vrouwenwandeling Zwolle wordt ondersteund door het Zwols Vrouwenplatform. Dit platform, opgericht in 2010, wil Zwolse vrouwen verbinden door middel van gerichte activiteiten. Zo organiseert de stichting jaarlijks Internationale Vrouwendag en introduceerde in 2020 de Maria Milatz-lezing, vernoemd naar een Zwolse feministe, die ook in de route voorkomt. 

De wandeling, die begint bij het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein en eindigt bij Stadsmuseum ANNO aan de Melkmarkt, is voor alle leeftijden. De stadsgids is voor 5 euro te koop verkrijgbaar bij onder meer Stadsmuseum Anno, het Zwolse Balletjeshuis, museum Het Vrouwenhuis en boekhandels.