Micah & Julia stoppen na zeven jaar als muzikaal duo.
Micah & Julia stoppen na zeven jaar als muzikaal duo. Foto: Pedro Sluiter

Micah & Julia nemen in Hedon afscheid met ‘vet’ minifestival

· leestijd 3 minuten Algemeen

(Door Joop de Haan)

ZWOLLE - Nog één laatste concert in Hedon en dan zit het erop voor het muzikale duo Micah & Julia. Hun carrière toonde een gestage opwaartse lijn, toch maken ze daar zelf een einde aan. “We hebben elkaar aangekeken en ons afgevraagd: willen we dit als duo voor de komende tien jaar fulltime gaan doen? 

Micah Bartelds en Julia Sabaté leerden elkaar zeven jaar geleden kennen. Julia: “Micah was 15, ik 16. We ontmoetten elkaar bij een gemeenschappelijke vriend. We hebben bij hem een hele avond zitten jammen. Het voelde meteen heel goed. We zeiden: hier moeten we echt iets mee doen. ”

En dat dezen ze. Ze wonnen de landelijke finale van de Kunstbende, speelden als voorprogramma voor Douwe Bob, Bløf en de Dijk, stonden op Lowlands, en festivals door het hele land. Ze speelden een masterclass met Grammy Award-winnaar Femke Weidema en werden door haar uitgenodigd voor een samenwerking bij haar thuis in Nashville. Daar schreven ze liedjes die het goed doen op Spotify.

Dus waarom dan nu stoppen? Micah: “Ik denk juist dat we deze keuze nu konden maken omdat we al veel hebben gedaan. We kwamen op een splitsing: word je B-artiest een A-artiest? Dan moet je er vol voor gaan. We hebben elkaar aangekeken en ons afgevraagd: willen we dit als duo voor de komende tien jaar fulltime gaan doen? Want we zijn met z’n tweetjes begonnen met muziek maken omdat we het zo leuk vinden met elkaar, en niet per se omdat we dachten dat het succesvol zou worden. Het begon een beetje op werk te lijken omdat we liedjes gingen schrijven waarvan we weten dat ze werken. En dat is nooit de goede insteek. Je moet liedjes schrijven om wat je voelt en ervaart.”
Corona speelde een rol in het uiteindelijke besluit. Julia: “We stoppen niet door corona maar het heeft er wel voor gezorgd dat we deze keuze hebben gemaakt. We hebben twee jaar de tijd gehad om echt na te denken. We hebben ons gevoel de ruimte gegeven om die keuze te maken.”
In die coronaperiode werkten Micah & Julia aan hun laatste ep. Julia: “We hadden meer tracks geschreven dan de vier erop staan. Toen we gingen samenstellen, dachten we: dit is wat we willen vertellen.” Micah: “Die vier songs gaan over afscheid en zo is de cirkel rond.”

Het afscheid is woensdag 22 juni in Hedon met een goed gevulde avond in samenwerking met ArtPitch038 met als titel ‘Last dance with friends’. Micah: “Het is eigenlijk een minifestival dat we in drie uur hebben gepropt. Met andere artiesten, fashion, kunst, spoken word en een presentator. Het wordt een mooie, vette avond voor iedereen die ons heeft geholpen.”

Julia: “Het wordt een avond met jong talent uit Zwolle en regio, sommige in het beginstadium, anderen zijn verder. Met dit festival willen we dit deel van onze carrière afsluiten met de mensen die naast ons hebben gestaan. Dat is uitgegroeid tot een heel team. We hebben ons er altijd veilig bij gevoeld.”

Micah: “Dit is sinds corona de eerste keer weer dat we met de volledige band spelen. We gaan drie kwartier spelen, een echte show. Ik denk dat het een nostalgische avond gaat worden.” Julia: “Ik zit er al aan te denken dat ik moet gaan huilen, het wordt zo’n emotionele afsluiter.”

Na woensdag 22 juni scheiden hun wegen. Concurrenten worden ze niet. Julia, lachend: “Ik heb wel gedacht: jeetje wat nou als we precies dezelfde muziek gaan maken als we deden als Micah & Julia? Maar het wordt echt anders. Dat verklaart ook het proces van naar jezelf groeien dat we hebben doorgemaakt.”

Julia: “Ik ga in het Spaans zingen, mijn moeder is Spaans, ze komt uit Barcelona, ik ben tweetalig opgevoed. In coronatijd heb ik me afgevraagd: Wat als ik Spanje was opgegroeid? Zou ik dan ook artiest zijn geweest? Dat is een beetje doorgeslagen in het schrijven van teksten en maken van Spaanstalige muziek. Daardoor valt de focus op Nederland wat weg. Ik richt me meer op Spanje, en Amerika en Latijns Amerika. Ik begin aan een nieuw hoofdstuk. Dit jaar komt er een eerste release.”

Micah blijft ook professioneel muzikant. “Ik blijf Engelstalige teksten maken voor mijn muziek. Ik heb nagedacht waar ik moet zijn als ik deze muziek wil blijven maken? Dat is Amerika. Ik heb Femke gevraagd of ze het ziet zitten om als ik kom om daar te bouwen aan mijn carrière, en dat vond ze goed. Ik vlieg er in september heen. Ik wil daar een plaat opnemen, schrijven voor mezelf en anderen.”

Julia: “Building a career is nu ons leven.” Micah: “We zijn heel vastberaden in om onze muziek aan de buitenwereld te tonen. En of dat commercieel een hit is of niet, maakt niet uit. Als je er zelf maar achterstaat.”