Van links af Iliana Holtland, Anne Postma en Roos Herder op het Rodetorenplein.
Van links af Iliana Holtland, Anne Postma en Roos Herder op het Rodetorenplein. Foto: Frans Paalman

Rodetorenplein wordt deze zomer meermaals omgetoverd tot duurzame kledingmarkt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Deze zomer waren er in totaal vier, maar zijn er nog twee. Op zondag 31 juli en zondag 25 september vindt op het Rodetorenplein kledingmarkt KLERENZOOI plaats. Een middag vol tweedehands kleding, zodat Zwollenaren kennis kunnen maken met kleren kopen op een duurzame manier, vertelt Roos Herder, samen met Iliana Holtland en Anne Postma een van de initiatiefneemsters.

(Door Joost ter Bogt)

KLERENZOOI vond al twee keer eerder plaats in voorgaande jaren. Het initiatief is ontstaan uit de Zwolse organisatie van de Dutch Sustainable Fashionweek, waar de drie organisatoren betrokken bij waren. ā€œDat was een evenement dat in het teken stond van duurzame kledingā€, vertelt Holtland. ā€œMaar dat was veel werk, en daarom wilden we iets gaan organiseren dat wat gemakkelijker te doen was in combinatie met onze banen.ā€

Een duurzame kledingmarkt lag voor de hand, want dat onderdeel was tijdens de Dutch Sustainable Fashionweek een groot succes. Vanuit hun studies in mode, kwamen de drie op het idee voor KLERENZOOI. ā€œWe kwamen in verschillende steden en ontdekten dat daar soortgelijke markten waren. Toen we na onze studie naar Zwolle kwamen, was dat hier nog nietā€, vertelt Herder.

Tweedehands kleren kopen is beter voor het milieu, want er zijn geen nieuwe materialen nodig om kleren te maken. Bovendien wordt kleding langer gebruikt wanneer het een tweede leven krijgt. De organisatoren vertellen dat het kopen van kleding op een kledingmarkt als KLERENZOOI ervoor kan zorgen dat de drempel lager wordt om voor tweedehands te gaan.

ā€œJe hebt natuurlijk mooie initiatieven als kledingsite Vinted waar je tegenwoordig tweedehands kleding kan kopen van particulieren, maar soms blijkt die drempel nog iets te hoogā€, vertelt Postma. ā€œTijdens KLERENZOOI koop je kleding van andere consumenten en bedrijven en zie je ook echt van wie je het koopt. Je kan het kledingstuk vasthouden, de stof voelen, de maat inschatten, het item passen en hierop baseren of het iets voor je is.ā€

Ā“Je kan het kledingstuk vasthouden, de stof voelen, de maat inschatten en passenĀ“

Naast dat de kledingmarkten in het teken staan van het kopen van duurzame kleren, is er door de organisatie ook gezorgd voor muziek en horeca. ā€œWe draaien vrolijke muziek, en de horeca wordt verzorgd door Blue Bayou en Benniesā€, vertelt Herder. Op deze manier wordt het gezellig en kunnen mensen elkaar inspireren. Bovendien is het de plek voor tweedehandskopers om elkaar te ontmoeten, vertellen de drie. 

KLERENZOOI is toegankelijk voor iedereen, van mensen die al erg ervaren zijn met het kopen van tweedehands, tot mensen die er kennis mee willen maken. Ook volgend jaar verwachten de organisatoren de markt opnieuw op te tuigen. ā€œWe staan open voor bedrijven die een hele toffe locatie hebben waar we dat kunnen doenā€, besluit Herder.