Afbeelding
Eigen foto

Lekke zwembadjes en opblaasfiguren welkom bij Kringloopwinkel en Milieubrengstation

Algemeen

ZWOLLE - Bij het Milieubrengstation van ROVA en de winkels van Stichting Kringloop Zwolle kunnen deze zomer alle opblaasbare zwembadjes, strandballen, en krokodillen gratis worden ingeleverd. Vanwege de aparte inzameling kan een zwembadje nu zomaar een tweede leven krijgen als badslipper. 

Kapotte opblaasproducten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. Maar pvc, het materiaal waar deze producten van gemaakt worden, is goed te recyclen. Daarom doet ROVA vanuit het samenwerkingsverband Cirkelwaarde mee aan een proef waarbij opblaasproducten apart worden ingezameld en verwerkt door Vinylrecycling in Lelystad. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van pvc. Ze verwerken de zwembadjes tot een schone grondstof voor bijvoorbeeld tuinslangen, slippers en schoenzolen. De kringloopwinkels van Noggus en Noggus en Kringloop Zwolle zijn aangehaakt om het inleveren nog gemakkelijker te maken.

Kapotte opblaasproducten kunnen worden ingeleverd in een aparte bak bij een milieubrengstation van ROVA of bij één van de vestigingen van Kringloop Zwolle of Noggus en Noggus (Dalfsen, Ommen, Staphorst en Hasselt). Alle plastic opblaasartikelen zijn welkom, behalve ballonnen en voetballen. Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare zwembaden, strandballen, zwembanden en –bandjes en opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours laag op zit. De inzamelproef loopt tot donderdag 1 september.

ROVA en de kringloopstichtingen zijn onderdeel van Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeenten. WaardeRing werkt aan een afvalvrije regio Zwolle in 2050, door voortdurend nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.