Een van de vele graffiti werken van Same. Hier op het viaduct aan de Middelweg
Een van de vele graffiti werken van Same. Hier op het viaduct aan de Middelweg Foto: Pedro Sluiter

Celstraf geëist tegen Zwolse graffitispuiter

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een Zwolse graffitispuiter wordt verdacht van het spuiten van een honderdtal ‘tags’ op treinen in Zwolle. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de vele afbeeldingen van de voorheen onbekende ‘graffiti-artiest’ Same.

Ben je wel eens in de buurt van station Zwolle geweest dan heb je zonder twijfel ergens de gespoten naam Same zien staan. Heeft het Openbaar Ministerie de man te pakken die achter vele tientallen graffiti-stukken zit op treinen met de naam Same? De officier van justitie denkt van wel. ‘’Graffiti draagt bij aan de verloedering van de openbare ruimte’’, zei de officier van justitie dinsdag in de strafzaak. 

En Sjaco N. zou daaraan een forse bijdrage geleverd hebben. De ‘King of Holland’, zo zou hij in het wereldje genoemd worden vanwege zijn lange staat van dienst. Gedurende twee jaar zette hij meer dan honderd keer afbeeldingen met de tags ‘Same’ en ‘Sole’ op treinen van de NS, zo luidde het verwijt. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij één keer net de dans ontsprong toen een bewaker op het spoor twee mannen trof. Een werd op heterdaad aangehouden, de tweede man ontkwam. Zijn handschoenen en spuitbussen zijn later bij een gat in het hek gevonden. Op een van die handschoenen zat dna-materiaal van N.

De ontkennende N. liep nog in een proeftijd van twee weken, ook opgelegd voor zijn illegale spuitwerk. In die zaak ging het om een Same-piece dat N. zette langs de snelweg A28. Hoewel hij veroordeeld is, ontkent N. dat feit. Die twee weken moet hij alsnog uitzitten, zo eiste de officier van justitie. Bij een huiszoeking werden stickers gevonden met diezelfde ‘tag’. Ook werkte N. mee aan een boekje over de werken van Same en had hij sleutels thuis van onder meer een hek langs het Zwolse spoor en van treinen van de NS en Keolis.

Zijn raadsvrouw Jantina Rump vroeg om vrijspraak. Volgens Rump worden veel ‘pieces’ door ‘crews’ gespoten, ofwel groepen graffitispuiters. ‘’Dus niet elke ‘tag’ van Same is door dezelfde artiest gespoten.’’ Zo zouden er foto’s zijn van tags van Same uit 1987. Toen was N. amper zeven jaar oud.

De verdachte is niet op heterdaad gepakt. Maar hoe kwam zijn dna-materiaal op de handschoen die langs het spoor is gevonden? ‘’Iemand anders heeft mijn handschoenen meegenomen’’, zei N. hierover. Hij zei geïnteresseerd te zijn in graffiti, maar al jaren niet meer aan illegale activiteiten mee te doen.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43