Rudy Spanhak en Ivan Snijder in de Belgische Keizer. © Pedro Sluiter Foto
Rudy Spanhak en Ivan Snijder in de Belgische Keizer. © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

Kroeggesprek: Benefietfestival Roeien met de Riemen die je hebt.

· leestijd 2 minuten Algemeen

Na drie festival-loze jaren mogen ze weer aan de bak: de organisatie van Roeien met de Riemen die je hebt, kortweg RMRH. Een stichting die wensen van minder draagkrachtigen, mantelzorgers en hun cliënten in vervulling laat gaan. Met dank aan allen die belangeloos meewerken. Zondag 25 september 2022 vanaf 15.00 uur in de grote zaal van Hedon met een ‘voor elk wat wils’ programma.

(door Peter de Jong)

De Belgische Keizer is de locatie waar het gesprek met Rudy Spanhak en Ivan Snijder van de stichting RMRH plaatsvindt. Een kroeggesprek met een serieuze ondertoon want het 2e benefietfestival, waarvan de opbrengst ten goede komt aan deze stichting, is de rode draad die uiteindelijk moet leiden naar een vol Hedon. Spanhak: “in 2019 was ons eerste benefietfestival, ook in Hedon. Heel succesvol verlopen maar daarna gooide corona roet in het eten. Twee jaar geen festival, ook minder wensen vervullen, dat hakt erin. Een moeilijke periode, gelukkig niet helemaal onmogelijk want een paar wensen mochten wij uiteindelijk wel in vervulling laten gaan. Jammer dat Harm Wolters vanwege te drukke werkzaamheden niet meer in de organisatie van RMRH zit. Gelukkig is hij als ambassadeur nog wel aan de stichting verbonden. Harm roeit graag met ons mee.”

Toontje Lager

Het stichtingsbestuur, naast secretaris Spanhak ook Elske Smit als penningmeester, heeft met de komst van Ivan Snijder – voorzitter – veel organisatiegewicht erbij gekregen. Snijder heeft een breed netwerk binnen de wereld van muziek bij Sally’s in Zwolle opgebouwd. Die ervaring neemt hij mee en het resultaat is in de programmering van het komende Benefietfestival al zichtbaar. Niemand minder dan de formatie TOONTJE LAGER komt naar Hedon. Mooie affiche, toch? Snijder: “Bij RMRH is investeren een; daarnaast is een goed netwerk twee en wellicht nog belangrijker is de factor ‘gunnen’. Toontje Lager komt omdat ik contact heb met Joel Groenewold, hun bassist. Ook Zwollenaar en voorheen spelend in de band van Ruth Jacott. Wij zijn enorm blij met hun komst. Door corona hebben veel muzikanten de afgelopen twee jaar nauwelijks kunnen optreden. Dat merk je want het lijkt wel alsof er momenteel een inhaalslag gaande is waardoor veel bands de komende maanden al bezet zijn. Ons programma ziet er zeer gevarieerd uit. Van rock tot blues, uitgevoerd door vier bands en een DJ. Uiteraard hopen wij op een volle bak want dat betekent het vervullen van veel wensen.”

Armoedegrens

Veel van die wensen komen via de mail binnen. Beoordeling vindt door het bestuur van RMRH plaats, wensen worden verdeeld en waar mogelijk uitgevoerd. Een klus van jewelste want je wil niemand teleurstellen. Spanhak: “soms moeten we overal achter aan dat wij het wiel spreekwoordelijk weer moeten uitvinden. Het hanteren van de armoedegrens is ons criterium, wij geloven de mensen op hun woord, gaan dat niet controleren. Naamsbekendheid van onze stichting is van groot belang. Met de gemeente Zwolle zijn wij ook in gesprek geraakt. Onze contacten met bijvoorbeeld Zwolle Doet en Samen Zwolle zijn hierdoor ontstaan. Gedrevenheid is denk ik de basis waarop wij werken. Als wij het zelf goed hebben wat is er dan mooier om dat anderen ook te kunnen bieden. Laatst zei iemand uit dankbaarheid voor het vervullen van een wens: God zegene jullie allemaal. Dat kleurt mijn dag.”

Meer info en voorverkoop:

www.rmrh.nl of facebookpagina

<foto-onderschrift/ foto Pedro Sluiter>

Rudy Spanhak en Ivan Snijder van de stichting RMRH

Gerard Meijeringh