Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Stichting ‘Roeien met de riemen die je hebt’ vervult eerste wensen en zoekt sponsors

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De stichting ‘Roeien met de riemen die je hebt’ heeft de eerste wensen van mensen met een smalle beurs vervuld.

Rudy Spanhak is de stichting in 2019 samen met zanger Harm Wolters begonnen. Door drukte met zijn zangcarrière heeft Wolters moeten afhaken en is Spanhak nu vooral veel met Ivan Snijder actief om sponsoren te werven. “We overleggen wel drie à vier keer in de week met elkaar. We willen mensen die op of onder de armoedegrens leven een dagje uit aanbieden. Twee weken geleden hebben we de eerste wensen kunnen vervullen en is een aantal mensen naar Dinoland geweest. We hadden vijf kaarten gekregen en die aan deze mensen gegeven. Ze waren superblij.”

Het is voor de stichting moeilijk om hun doelgroep te bereiken. “Het kan schaamte zijn, maar ook dat ze gewoonweg niet van ons bestaan weten”, aldus Snijder. Toch vinden de initiatiefnemers inmiddels gehoor bij de gemeente Zwolle, Kadera huiselijk geweld en stichting Present. De stichting heeft inmiddels een eigen website waarop alle beschikbare activiteiten worden aangeboden. Spanhak: “Zo hebben we alleen vaste kosten. Vrijwel alles gaat pro deo. Het zou mooi zijn als andere sites, waaronder die van de gemeente een link op hun site plaatsen.”

Benefiet

Spanhak ontvangt wel donaties, maar merkt dat hij daarvoor wel mensen actief moet benaderen. Snijder heeft veel contacten bij de muziek en regelde zeven jaar lang de bandjes en muziek bij Irish Pub Sally O’Briens. “Veel bands willen wel wat pro deo doen, als je ze goed kent”, is zijn ervaring. “Zo kunnen we een benefiet organiseren waarbij we geld ophalen.” Het mooiste vinden de bestuursleden dat ze kaartjes van activiteiten krijgen om aan de doelgroep te geven. “Zo vallen we ons geen buil.”

Wie geen geld heeft voor een bezoek aan bijvoorbeeld een zwembad of attractiepark kan op de site terecht. Het aanmelden, is simpel volgens Spanhak en Snijder. Ze hebben er ook alle vertrouwen in dat hun initiatief meer bekendheid krijgt: “Het zou wel gek zijn als het nu niet ging lopen.” De stichting levert op haar site het aanbod, waaruit men kan kiezen. “Des te meer spek we op de botten hebben, des te meer we kunnen aanbieden. Zo hadden we 25 kaartjes voor zwembad de Vrolijkheid en vijftien voor een wedstrijd van PEC Zwolle.”

Spanhak kent genoeg mensen die niet in staat zijn deze ‘uitjes’ te betalen. “Ik heb het ook altijd in me gehad om dingen voor anderen te doen. Als je in die rol zit, kost het je ook geen moeite. We staan 24/7 aan.” Ook Snijder kent mensen uit zijn vriendenkring die met 70 euro per week moeten rondkomen. “En dat kan ook nog erger. Ik vind het mooi dat ik op deze manier wat kan doen.”

De stichting beperkt haar werkgebied tot ongeveer veertig kilometer rond Zwolle. “We willen het zo simpel mogelijk houden en liefst zoveel mogelijk samenwerken”, zeggen de twee. “We kunnen niet genoeg sponsoren hebben. Het liefst doen we dat niet telefonisch, maar gaan we overal even naartoe. Dat geeft meer vertrouwen en dan komen ook meer vragen los. We willen de beschikbare kaarten graag vergeven.”

Wie wil gebruikmaken van het aanbod van de stichting kijkt op
www.rmrh.nl.