Tonio Aa: “Jaarlijks een bluesfestival in Hedon met drie bands, ik ga ervoor.”
Tonio Aa: “Jaarlijks een bluesfestival in Hedon met drie bands, ik ga ervoor.” Foto: Pedro Sluiter

Zoveel talent, Bluesworld geeft ze een kans

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle Bluesstad! Het begint erop te lijken want Bluesworld, het populaire radioprogramma van Tonio Aa, viert een jubileum: de 500ste uitzending viel in handen van corona, niet getreurd want de 600ste uitzending wordt dinsdag 6 december feestelijk gevierd in Hedon. Vijf bands, vijf verschillende stijlen en een stand met gitaren van Rory Gallagher, daar zal Grolloo van op kijken.

(door Peter de Jong)

Aa, what’s in the name, neemt een heerlijk biertje en gaat er eens goed voor zitten in een van de voormalige stoelen uit bioscoop de Kroon. Woodies, hier vindt ons gesprek plaats, heeft de rode fauteuils destijds op de kop weten te tikken. Deze locatie is overigens niet vreemd voor Aa, want het was in het verleden ook de kroeg waar zijn Blues World Collective, een verzamelnaam voor blues gerelateerde muzikanten, werd gehouden. 

Met Bluesworld, wekelijks van 20.00 tot 23.00 uur te beluisteren op 105.0 FM en de maandelijkse optredens in Hedon van Bluesworld Café, wordt het leven van Aa voor een groot deel bepaald door bluesmuziek. Inmiddels heeft hem dat landelijke bekendheid gebracht. “Ik ken veel bands en dat is kennelijk niet onopgemerkt gebleven. Zo kreeg ik een eervolle uitnodiging om te jureren bij zowel twee voorrondes als de finale van de jaarlijkse Dutch Blues Challenge – soort Songfestival op bluesgebied - waarvan de winnaars zich plaatsen voor de Europese Blues Challenge en de International Blues Challenge in Memphis. Voor bands en solisten kan dat een mooie opstap betekenen naar verdere (inter)nationale roem en podia.”

De blues 

“Mijn interesse voor muziek is ooit begonnen met rock, denk aan Led Zeppelin en Deep Purple. Ik kocht hun lp’s en in de loop der jaren is dat aantal gestegen tot rond de 1000 vinylplaten die ik allemaal, net als mijn cd’s, netjes gearchiveerd in de kamer heb staan. Toen ik een jaartje of 15 was heb ik het nummer Lazy van Deep Purple op een bandrecorder vastgelegd om het vervolgens iedere ochtend bij het opstaan te beluisteren. Voor mij een mooie start van weer een nieuwe dag. Via de rock ben ik bij de blues gekomen, hoewel andere muziekstijlen ook mijn interesse hebben. Toch is blues de rode draad in mijn muziekleven en vanwege mijn radiowerk krijg ik regelmatig cd’s toegestuurd. Soms pak ik de auto om tijdens een ritje naar bluesmuziek te luisteren. Ik heb gemerkt dat er zoveel talent is die ik in mijn programma graag een kans geef. Dat Bluesworld goed beluisterd wordt, blijkt wel uit het aantal bands die graag willen komen. De eerste vrije datum voor een optreden in Bluesworld Café is maart 2024. Maar blijf je gewoon aanmelden, soms is er een verschuiving in het programma en komt er een plekje vrij. 

Optreden in Hedon is voor bands een goede graadmeter voor verdere bekendheid. Ook krijgen ze de audio opnames (gemaakt door Erick Bomhof) waarmee het maken van een cd tot de mogelijkheden behoort. “

Het jubileumfeest 

“Van de vijf bands die optreden, worden de gigs van de Electric Hollers en Veldman bijzonder, omdat het waarschijnlijk hun laatste optreden is. Bij Veldman vanwege ziekte. Voor de vele liefhebbers van beide groepen dus een unieke kans om ze nog een keer aan het werk te zien. Big Bo, Ramblin Dog en the Offbeats maken de affiche voor het feest compleet. Zelf zeg ik, een hele mooie line-up van bands die vaker bij Bluesworld hebben opgetreden. Blij ben ik met de komst van Vincent Wolting; hij bezit een aantal gitaren van Rory Gallagher, waaronder een hele bijzondere en voor de blueslezers komt er een speciale stand – en met speciaal bedoel ik heel speciaal - met bluesboeken. Daarnaast krijgen alle bands een stand waar ze hun merchandise en ander promo-materiaal kunnen verkopen. Ik kijk met veel enthousiasme uit naar de zesde december in Hedon. Mijn tip voor Sinterklaas: geef een jubileumticket cadeau voor in de schoen.”

Dinsdag 6 december 2022 aanvang 20.00 uur Hedon: Bluesworld Café Jubileumfeest







Gerard Meijeringh

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30