Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Actie: Gratis groentezaden voor basisscholen en BSO’s uit Overijssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Basisscholen en BSO’s uit Overijssel kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het plein hun eigen groente kweken. Voor scholen die nog meer eetbaar groen op het schoolplein willen, biedt Natuur en Milieu Overijssel ook een gratis advies op maat aan. 

Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. “Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt. Basisscholen en BSO’s uit Overijssel kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO) en het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein”, aldus Natuur en Milieu Overijssel. 

Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor snijbiet, bindsla, radijs, kropsla, tomaat, rode biet, prei, spinazie, peentjes en rucola. Genoeg voor de hele school of BSO. Op de zakjes staan de gewasnaam, verpakdatum en een link naar de webpagina met uitgebreide informatie over de zaden en tips voor de moestuin. 

Geïnteresseerde scholen en BSO’s uit Overijssel kunnen zich tot maandag 19 december 2022 aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel. Kijk voor meer informatie op www.natuurenmilieuoverijssel.nl/groentezaden. “Het groentezadenpakket ontvang je in het vroege voorjaar. Let op: op = op! Voorgaande jaren was er een overweldigende belangstelling, dus het zou kunnen dat niet alle aanvragen worden gehonoreerd”, aldus Natuur en Milieu Overijssel. 

Wil jouw school meer met eetbaar groen op het schoolplein? Denk je aan frambozenstruiken, een kruidenhoek, een appelboom of misschien wel een complete moestuin met onder andere bovenstaande moestuinzaden? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Taco IJzerman, adviseur Eetbaar Groen, geeft kosteloos een advies op maat aan scholen en kinderopvangorganisaties die bezig gaan of zijn met eetbaar groen. “We hebben zeker wat aan het advies gehad! In onze moestuinbakken groeien nu rabarber, boontjes, wortels, bietjes, spinazie en tomaten. We gaan regelmatig met de peuters naar de moestuin zodat zij kunnen meehelpen,” aldus een leerkracht die al eerder advies kreeg van Taco. Interesse in een advies eetbaar groen op maat? Je kunt hiervoor contact opnemen met Taco IJzerman via t.ijzerman@natuurenmilieuoverijssel.nl of 06 131 026 98. 

Deze moestuinzadenactie en de adviezen Eetbaar Groen zijn onderdeel van het programma Jong Leren Eten. In dit programma werken rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om in de periode 2017 tot en met  2024 kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Jong Leren Eten is een initiatief van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedsel (LNV) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden