Ksenia is speels, ontroerend en geestig.
Ksenia is speels, ontroerend en geestig. Foto: Ksenia.nl

Een Kerstverhaal als geen ander in Dominicanenkerk Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Op 20 December speelt de Zwolse actrice Ksenia Marasanova in Dominicanenkerk om 20:00 uur het wereldberoemde kerstverhaal Oscar en Oma Rozerood. Het toneelstuk is gebaseerd op de bestseller van de Frans/Belgische schrijver Eric-Emmanuel Schmitt. De uitvoering blijft dicht bij het boek en duurt ruim twee uur. 

Oscar en Oma Rozerood

Oscar en Oma Rozerood vertelt het verhaal van de 10-jarige Oscar die de kerstdagen in het ziekenhuis moet doorbrengen. Het gaat niet goed met hem, hij heeft een hekel aan zijn ouders en is depressief. Oma Rozerood adviseert Oscar een brief aan God te schrijven. Oscar gelooft daar niet in en begint dus weifelend aan zijn eerste brief … 

Warmte in donkere dagen

Samen met regisseur Paul Dekker bewerkte Marasanova, met goedkeuring van de auteur, het boek tot een theatervoorstelling. Ze zegt daarover: “Ik las het boek begin 2021. Het ontroerde me en gaf me ontzettend veel warmte in die donkere tijd. Ik wist meteen dat ik er iets mee op toneel moest doen, want deze boodschap is voor iedereen. Anders dan bewerkingen voor bioscoop wilde ik heel graag dichtbij het boek blijven, omdat het de intimiteit ten goede komt en daarmee de boodschap recht doet.”

Derde avondvullende solo-voorstelling

Oscar en Oma Rozerood is Ksenia’s derde avondvullende theaterproductie. Met ‘Zij zagen Oorlog’ speelde ze dit jaar nog een benefit tournee om geld in te zamelen voor Oekraïense weeskinderen. Tijdens die tournee keek Marasanova reeds uit naar de voorstellingen van Oscar en Oma Rozerood. “De oorlog in mijn geboortestreek trok een zware wissel op me en de theatertour met ‘Zij zagen Oorlog’ was daarom emotioneel erg zwaar. Ik hunkerde echt naar de warmte van Oscar, de wijsheid van Oma Rozerood en de speelse voorstelling.”

Voordat de voorstelling in Zwolle te ervaren is, speelt Marasanova Oscar en Oma Rozerood nog in het theater in Venlo (8-12), daarna in de Grote Kerk in Emmen (10-12) en Theaterkerk Wadway in Spanbroek (18-12). De decembertournee begon op 2 december in Rotterdam en eindigt op 30 december in Nijmegen. 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.