Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Meer kinderen krijgen geld voor kosten school, cultuur en sport

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle verhoogt per 1 januari 2023 de inkomensgrens voor een aantal vergoedingen voor kinderen naar 130 procent van de bijstandsnorm. Nu is dat nog 110 procent. Hiermee zorgt de gemeente Zwolle ervoor dat zoveel mogelijk kinderen kunnen meedoen in de samenleving. De vergoeding kan gebruikt worden voor kosten voor school, kunst en cultuur, sport en zwemles. 

“In Zwolle willen we dat iedereen mee kan doen en iedereen gelijke kansen heeft. Dat geldt ook voor kinderen die in armoede opgroeien”, vindt wethouder Kansengelijkheid Michiel van Willigen. “Door de verhoging van de inkomensgrens krijgen meer gezinnen een vergoeding. Hiervan kunnen zij bijvoorbeeld schoolspullen kopen en contributie voor dansles, sport of zwemles betalen”. 

Meer keuzevrijheid

Via de Kindregeling krijgen ouders geld voor schoolkosten en kosten voor kunst en cultuur. Dit waren afzonderlijke vergoedingen. Vanaf 1 januari 2023 voegt de gemeente deze vergoedingen samen tot één budget. Zo ontstaat er meer keuzevrijheid bij de besteding van het geld. Verder wordt de Kindregeling eenvoudiger omdat de gemeente de helft van het geld op de rekening van de ouders stort. De andere helft wordt uitbetaald op basis van rekeningen die ouders indienen bij de gemeente.  

Verruiming regeling sporten

Het Jeugdfonds Sport Zwolle vergoedt kosten voor contributie, in een aantal gevallen kleding en andere spullen die nodig zijn om te sporten. Per 1 januari 2023 kunnen jongeren tot en met 23 jaar hiervan gebruik maken (dit was tot en met 17 jaar). Ook de inkomensgrens voor deze regeling wordt verhoogd van 110 naar 130 procent van de bijstandsnorm. 

Verruiming regeling zwemles

Om te zorgen dat alle kinderen goed leren zwemmen, bestaat het Zwemvangnet. Kinderen van 5 tot en met 17 jaar kunnen gratis hun zwemdiploma halen, als hun ouders een laag inkomen hebben. Vanaf 1 januari wordt de inkomensgrens verhoogd van 110 naar 130 procent van de bijstandsnorm.

Afbeelding
Sparta Zwolle kijkt ondanks nodige tegenwind vooral vooruit Sport 19 uur geleden
Afbeelding
IJssel is nog lang niet schoon, is boodschap van sloeproeiers Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 22 uur geleden