Wethouder Dorrit de Jong: "Conclusie is dat de wooncoöperatie in Zwolle als een alternatieve vorm van woningbezit tot de mogelijkheden behoort."
Wethouder Dorrit de Jong: "Conclusie is dat de wooncoöperatie in Zwolle als een alternatieve vorm van woningbezit tot de mogelijkheden behoort." Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle gaat aan de slag met wooncoöperaties

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Samen met andere Zwollenaren je eigen duurzame en betaalbare huis bouwen en beheren. Dat is wat een wooncoöperatie, een nieuw alternatief voor woningbezit, voor ogen heeft. Na onderzoek van de gemeente blijkt dat wooncoöperaties een effectief middel kunnen zijn om in Zwolle ook in de toekomst betaalbaar te blijven wonen. Nu wordt verkend of er Zwollenaren zijn die dit avontuur met elkaar aan willen gaan. Is dit het geval, dan faciliteert de gemeente hen met kennis en advies.  

Wooncoöperatie in opkomst

In een wooncoöperatie zijn de leden (inwoners) samen mede-eigenaar van de woningen die zij ontwikkelen. Samen dragen zij zorg voor het ontwerp, de bouw en het beheer van hun gebouwen. Ze gaan hier zelf ook in wonen. De leden zien veel meerwaarde in deze manier van samenwerken. Samen kunnen ze bijvoorbeeld diensten en producten inkopen of combinaties van wonen en zorg faciliteren. Zij zijn van mening dat ze op deze manier betere en beter betaalbare woningen kunnen maken, dan dat de markt dit momenteel doet. 

In Nederland is deze vorm van woningbezit nog relatief nieuw. In diverse steden in het land beginnen de coöperaties nu van de grond te komen. In andere landen, zoals Duitsland en Zwitserland, kennen wooncoöperaties al een lange geschiedenis. 

Stappenplan en behoeftenpeiling

Dorrit de Jong, wethouder Wonen: “De afgelopen maanden hebben we onderzocht wat de mogelijkheden voor woningcoöperaties in Zwolle zijn. Hiervoor is ook gekeken naar succesvolle projecten in binnen- en buitenland. Conclusie is dat de wooncoöperatie in Zwolle als een alternatieve vorm van woningbezit tot de mogelijkheden behoort. Het college heeft deze week een stappenplan vastgesteld. Dit plan gaat ons houvast geven in de verdere ontwikkeling van wooncoöperaties. Volgende stap is peilen of er Zwollenaren zijn die samen met anderen hun eigen woonsituatie willen ontwikkelen. Ik ben erg benieuwd naar de opbrengst hiervan. Mocht er voldoende interesse zijn, dan start de gemeente een steunpunt waar deze initiatieven kennis- en advies kunnen krijgen.”  

Onderdeel betaalbaarheidsagenda 2022

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de Betaalbaarheidsagenda 2022 vastgesteld. In deze agenda worden maatregelen genomen die ervoor zorgen dat er ook in de toekomst genoeg betaalbare woningen voor Zwollenaren beschikbaar blijven. Eén van de onderdelen van de agenda is het onderzoeken van nieuwe vormen van woningbezit. Een wooncoöperatie is er één van.

Gerard Meijeringh