Afbeelding
Stockfoto

Zwolle zet extra in op betaalbare huurwoningen

· leestijd 1 minuut Gemeente

Met de betaalbaarheidsagenda 2022 zet het college van B en W in op het vergroten en beschikbaar houden van het betaalbare aanbod aan woningen in Zwolle. De gemeente wil door de inzet van koopwoningen meer naar huurwoningen te verschuiven, een blijvend aanbod in het betaalbare segment realiseren. 

Wethouder Ed Anker: “Zodra woningen beschikbaar komen op de koopmarkt, zijn ze door de stijgende prijzen al haast niet meer te betalen voor mensen met lage inkomens. De grootste uitdaging in Zwolle is om het aanbod dat we realiseren, ook in het betaalbare segment te behouden. Daarom zetten we bij nieuwbouw bewust in op een verschuiving van koop naar huur in combinatie met een regeling middeldure huur. Op deze manier kunnen we in de huidige woningmarkt ervoor zorgen dat het betaalbare aanbod ook op de langere termijn beschikbaar blijft.” 

Daarnaast spant de gemeente zich in om versneld tijdelijk betaalbare woningen te realiseren. In de Betaalbaarheidsagenda 2022 staat een overzicht met alle maatregelen die al in gang gezet zijn. Kort samengevat zijn er vier richtingen die de gemeente verdere invulling wil geven:

•        Minimaal 40 procent van de woningbouwproductie realiseren in de betaalbare categorie;

•        Regeling middeldure huur opstellen zodat betaalbare woningen beschikbaar blijven voor lagere en middeninkomens;

•        Het actief stimuleren en faciliteren van Wooncoöperaties;

•        Flexwonen aanjagen op tijdelijke locaties.

Zwolle kende al een paar beschermende maatregelen in de woningmarkt. Deze blijven ook van kracht. Dit zijn bijvoorbeeld de verp0lichting voor een eigenaar om minimaal vijf jaar in de woning te wonen (dit voorkomt belegging en speculatie). Ook mag een eigenaar de woning niet eerder dan na drie jaar doorverkopen.

De druk op aantallen woningen nemen door stijging van materiaalkosten en stijging van huizenprijzen en huurprijzen toe. In 2018 was er deels een andere situatie dan nu. Daarom zet de gemeente ook in op het voortdurend monitoren van de woningmarkt en het aanpassen van de maatregelen. 

Wethouder Anker: “Het is belangrijk dat we in Zwolle met onze partners in het veld er alles aan doen om blijven wonen en komen wonen in Zwolle mogelijk te maken op een prettige en goede manier. Met een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Het voortdurend monitoren van de markt en de ontwikkelingen en flexibel  bijsturen waar dat kan is dan het devies.” 

De betaalbaarheidsagenda is een informatienota die is opgesteld naar aanleiding van een extra debat in de gemeenteraad over de Zwolse woonmarkt. In de vergadering van maandag 13 december zal de gemeenteraad de informatienota bespreken.