Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Schaaktafels als sociaal bindmiddel in Wezenlandenpark

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het Wezenlandenpark staan sinds december vorig jaar twee schaaktafels. Donderdag zijn de schaaktafels officieel geopend door wethouder Michiel van Willigen en initiatiefnemer Mariska Kamminga. Zij speelden een spelletje snelschaak tegen elkaar.

Mariska Kamminga studeert in Groningen en liet zich daar inspireren. Anderhalf jaar geleden werden daar schaaktafels geplaatst en ze zag dat dit voor verbinding zorgde. Vervolgens maakte ze zich als voorzitter van de JOVD (jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie, gelieerd aan de VVD) sterk voor schaaktafels in Zwolle. En met succes.

In december zijn de schaaktafels geplaatst. Donderdag was de formele opening. Daarbij waren ook bestuurders van de Zwolse schaakvereningingen Pegasus en het Zwols Schaakgenootschap aanwezig. Deze schaakverenigingen waren betrokken bij het initiatief, evenals de Oostelijke Schaakbond, Jonge Socialisten Overijssel, CDJA. Zwolle, algemene studentenvereniging ZHTC en Parkpaviljoen de Wezenlanden. Bij het parkpaviljoen kunnen mensen schaakstukken ophalen.

Wethouder Michiel van Willigen zag eerder op vakantie schaaktafels op straat en is blij met de schaaktafels in het Wezenlandenpark. “’Het leuke is dat dit mensen bij elkaar brengt. Het verbindt. Verschillende mensen leren elkaar kennen.”

Vervolgens namen Van Willigen en Kamminga het tegen elkaar op via een potje snelschaak. Uiteindelijk verloor de wethouder op basis van tijd. Een terechte overwinning voor de initiatiefneemster, die in de partij ook de beste papieren had.

Wethouder Michiel van Willigen verklaarde daarna dat alles heel snel is verlopen. Eerst kwam bij hem het verzoek van Rusland Duthin om kinderen van de Oekraïense school samen met andere kinderen van Zwolse scholen te laten schaken. Niet veel later kwam er iemand bij hem om te praten over het schaaktoernooi. “En daarna kwam de JOVD met het idee van de schaaktafels. Alles kwam in twee maanden ineens bij elkaar.”Afbeelding

Gerard Meijeringh