Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Koninklijke Van Wijhe Verfstart recyclingsprogramma

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Samen met de firma Eshuis is de Zwolse verffabrikant Koninklijke Van Wijhe Verf, bekend van onder andere Wijzonol en Rebel, als eerste van start gegaan met een recyclingprogramma van rugpapier van etiketten. 

“Voorheen werd het rugpapier met restafvalstromen afgevoerd. Nu hergebruiken we deze materialen. De afvalstromen worden gerecycled en hergebruikt bij de bron: De firma Raflatac, etikettenproducent gevestigd in Finland, waar de basis onbedrukte etiketten vandaan komen”, legt Koninklijke van Wijhe Verf uit. 

“Het opzetten van een gezamenlijk recyclingprogramma vergt energie en aandacht. Door het delen van gelijke ambities kunnen krachten gebundeld worden. Duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen beide organisaties en daarom wordt er continu gekeken naar verbeteringen en duurzame innovaties. Uit een duurzaamheidsonderzoek is naar voren gekomen dat rugpapier van etiketten ook gerecycled kan worden in plaats van het afvoeren als restafval. Om dit te realiseren is gezocht naar mogelijkheden en is er een samenwerking tot stand gekomen met etikettenleverancier Eshuis, gevestigd in Dalfsen. Hier komt het grootste gedeelte van de etiketten van Koninklijke Van Wijhe Verf vandaan. Wanneer je duurzame stappen wilt zetten is het belangrijk om gelijke ambities voor ogen te hebben. Wij zijn blij met de mogelijkheden die Eshuis ons biedt met de daarbij coördinerende rol die zij op zich nemen.” 

Productetiketten worden op grote rollen aangeleverd. Wanneer de etiketten geautomatiseerd op de verfblikken rondom worden bevestigd blijft het rugpapier over. Dit materiaal bestaat uit papier en silicone. Silicone?is nodig voor de binding van het etiket op het blik. Deze stof kleeft ook aan het rugpapier, waardoor dit als restafval beschouwd wordt. Het silicone?moet eerst los geweekt worden van het papier, zodat zowel het papier en het silicone hergebruikt kunnen worden. 

Medio december 2022 is het duurzaamheidsprogramma van start gegaan. Hiervoor is een logistieke stroom ontwikkeld en opgezet. Operationeel is het proces zo ingericht dat beide partijen verantwoordelijkheden hebben om het recyclingprogramma mogelijk te maken en in stand te houden. In de verffabriek van Van Wijhe wordt het rugpapier verzameld in dozen en bij etikettenleverancier Eshuis afgeleverd. Hierna neemt Eshuis de verantwoordelijkheid dat bij een volle vrachtwagen het rugpapier naar Raflatec gaat. Raflatac zorgt voor het recycleproces en verwerkt het papier en het silicone in haar productieproces. Waardoor het materiaal gescheiden wordt en opnieuw gebruikt wordt bij productie.

“Het vergt energie en aandacht om samen het programma op te zetten. Hierbij lopen we voorop en dragen we bij aan het verminderen van afvalstromen. Ook draagt het recyclingprogramma bij aan de vermindering van CO2- uitstoot. Restafval wordt verwerkt door middel van verbranding. Dit willen we zoveel mogelijk minimaliseren.” 

Na deze succesvolle pilot rolt Eshuis het recyclingprogramma verder uit bij andere klanten, zodat de aanwas van etiketten dusdanig groot is dat er regelmatig een vrachtwagen naar Raflatac kan om het rugpapier te recyclen. “Wij zijn trots om voorloper te zijn in duurzame ontwikkelingen en moedigen binnen en buiten de organisatie iedereen aan om duurzaamheid ook als een uitdaging te zien en samen stappen te maken. Weer een stap verder bij een van onze duurzaamheidspijlers. Minder afval. Een combinatie van terugdringen van afval stromen en afvalrecycling. Lees meer over onze andere duurzame initiatieven op:

Duurzaamheid zien als kans - Koninklijke Van Wijhe Verf 

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43