Afbeelding
Foto: NTR

Première Andere Tijden in Museum ANNO

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Andere Tijden presenteert een nieuwe vierdelige serie Van Krot Tot Vinex waarin Mariëlle Tweebeeke de kijker meeneemt in een reis door de tijd over 100 jaar Wonen in Nederland. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, het verwoede bouwen van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.

De derde aflevering Bouwen, Bouwen, Bouwen gaat over Zwolle in de wederopbouwperiode. “Mede dankzij de inzet van Collectie Overijssel is het een geweldige aflevering geworden”, aldus ANNO. Deze aflevering wordt op vrijdagavond 17 februari om 22:20 uitgezonden bij de NTR op NPO 2. 

Op donderdagavond 16 februari, de avond voor de uitzending, gaat de aflevering om 19.30 uur in première bij Museum ANNO. Enkele makers van Andere Tijden en Zwollenaren uit de aflevering zijn hierbij aanwezig! Zwollenaren die hierbij willen zijn, zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via info@anno.nl onder vermelding van ‘’Première Bouwen, Bouwen, Bouwen’’. 

Bouwen, bouwen, bouwen

Nederland likt zijn wonden na de Tweede Wereldoorlog, er is aan van alles een tekort, maar vooral aan huizen. De woningnood is volksvijand nummer 1. De situatie is zo nijpend dat de overheid mensen dwingt woningzoekenden in huis te nemen. En dan komen er ook nog eens honderdduizenden mensen uit het voormalige Nederlands-Indië en de Molukken. Hoe lossen we dat op? Bouwen, bouwen, bouwen is het credo. En dan vooral portiekflats, dat telt snel op. Zoals in de Zwolse wijk Dieze, waar in 1962 de miljoenste naoorlogse woning van Nederland wordt opgeleverd. Koningin Juliana komt er speciaal voor op bezoek bij de kersverse bewoners en Mariëlle doet dat bezoek in deze aflevering nog eens over - mét een van die bewoners van destijds. Het is vooral minister Pieter Bogaers die midden jaren zestig het bouwtempo tot ongekende hoogten opvoert. Op onorthodoxe wijze slaagt hij erin om meer dan 100.000 woningen per jaar te realiseren. Maar tegen welke prijs?

Gerard Meijeringh

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11