Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

BBB scoort ook sterk in Zwolle, GroenLinks Zwolse winnaar

Algemeen

ZWOLLE - BBB heeft ook in Zwolle een uitstekende uitslag neergezet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De BoerBurgerBeweging trok 14,1 procent van de stemmen en is daarmee in Zwolle de nummer twee. GroenLinks trok de meeste stemmen met een score van 14,4 procent. Dat was 2,2 procent minder dan vier jaar geleden.

BBB heeft gezorgd voor een aardverschuiving in de provinciale politiek. In zeven provincies zijn de stemmen inmiddels geteld en is BBB als grootste partij uit de bus gekomen. De partij is de grootste in Overijssel, Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland, Limburg en Zeeland.

De partij verpletterde alle andere partijen in Overijssel en kwam als een komeet binnen als nieuwkomer. Met een score van maar liefst 31,3 procent heeft BBB zeventien zetels binnengehaald. Grote verliezer in Overijssel is het CDA met een score van 8,2 procent (-8,9). In deze voorlopige uitslag is CDA de nummer twee, maar houdt het nog maar vier zetels over. FvD heeft met 2,7 procent van de stemmen het meeste ingeleverd (-10,6). De partij houdt nog één zetel over.

Ook in Zwolle heeft FvD het meeste ingeleverd ten opzichte van vier jaar geleden met een score van 2,5 procent (-6,6). Achter GroenLinks en BBB is CU de derde partij van Zwolle bij de provinciale verkiezingen met een score van 10,9 procent. Daarmee levert de partij 2,3 procent in. PvdA is de nummer vier met 9,2 procent (-0,9) en VVD de nummer vijf (9,2 procent). Met een daling van 3,7 procent heeft de VVD fors ingeleverd. VOLT debuteerde bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten met een score van 5,2 procent in Zwolle.

Gerard Meijeringh