Afbeelding
Foto: stockfoto

Ruzie over reclamegelden PEC leidt op zitting toch tot overeenkomst

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Onder druk van een kort geding blijft PEC Zwolle haar reclameborden exploiteren via het bedrijf Sports Exposure. PEC wilde aanvankelijk van deze partij af vanwege te lage tarieven, bleek donderdag op de zitting.

Sports Exposure verzorgt de exploitatie van reclameborden in stadions bij voetbalwedstrijden in het betaald voetbal. Sinds een jaar of tien doet ze dat ook voor PEC Zwolle. Als begin 2022 langzaam duidelijk wordt dat PEC gaat degraderen, vraagt SE een gesprek aan. Het lopende contract zou immers geschorst worden als de club daadwerkelijk verder moest in de Keukenkampioen Divisie (KKD), omdat dan de tarieven voor reclame aanzienlijk lager liggen. Volgens SE waren beide partijen er in de zomer van 2022 uit. In september dat jaar volgde een zogeheten persmoment waarin PEC ook aankondigde dat er een nieuwe overeenkomst was gesloten. Alleen ontbrak de handtekening van een bestuurder van PEC nog. De voetbalclub heeft echter per 1 september een nieuwe algemeen directeur, Xander Czaikowski, die de overeenkomst nog eens tegen het licht wilde houden. Omdat hij het oneens was met de tarieven, bleef de inkt van zijn pen droog.

SE spande vervolgens een kort geding aan waarin het PEC tot nakoming van de overeenkomst wil dwingen. Komt die handtekening niet, dan volgt een dwangsom met een maximum van 250.000 euro. Volgens SE loopt de nieuwe overeenkomst al, want ook in het huidige seizoen wordt de reclame gewoon nog via SE afgehandeld. Met andere woorden: de nieuwe overeenkomst loopt al omdat de oude, na de degradatie, niet meer geldt. 

PEC stelt echter dat zonder handtekening de nieuwe overeenkomst nooit is bekrachtigd. Bovendien wil de club geen overeenkomst voor vier jaar op basis van lage tarieven. “Als een club degradeert gaan de tarieven door de helft. Dit waren KKD-tarieven en dat wilde ik niet accepteren voor een termijn van 4 jaar’’, zei Czaikowski, vooruitlopend op een waarschijnlijke promotie aan het einde van dit seizoen.

Het contract heeft een waarde van 170.000 euro per jaar. Er stond donderdag dus voor beide partijen wat op het spel. Had SE kunnen weten dat PEC niet wilde tekenen? Erg duidelijk was die afwijzing niet, leek de rechter te zeggen. Eerst was er in september dat gezamenlijke ‘persmoment’ en na een gesprek met Czaikowski begin november bleef het ruim een maand stil van de zijde van de voetbalclub.

Beide partijen werden daarom door de rechter de gang op gestuurd in een laatste poging er toch uit te komen. “We hebben witte rook’’, zei advocaat Ali Arslan na zeker een uur onderhandelen op de gang. In hoeverre dat PEC meer inkomsten oplevert, daarover traden partijen niet in detail. Binnen veertien dagen moeten ze een overeenkomst naar de rechter sturen. Doen ze dat niet, dan volgt alsnog een uitspraak.

Gerard Meijeringh