Chefkok Jasper Voorma geeft uitleg.
Chefkok Jasper Voorma geeft uitleg. Foto: Gerard Meijeringh

Leerlingen SBO Het Speelwerk op zoek naar de geheimen van gezond eten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Bij SBO Het Speelwerk hebben kinderen uit de groepen 7 en 8 maandag gekookt met chefkok Jasper Voorma. De kookles op de school voor speciaal basisonderwijs was de Overijsselse aftrap van Kok in de Klas. In Overijssel wordt deze jaarlijkse activiteit georganiseerd door Jong Leren Overijssel en GGD IJsselland.

(door Gerard Meijeringh)

Dat de aftrap in Overijssel plaatsvond bij SBO Het Speelwerk was een kwestie van connecties. Jong Leren Overijssel zocht een school en kwam uit bij Marlijn Sonneveld. 

Zij werkt bij Het Speelwerk als intern begeleidster en is ook schrijver van het boek ‘Koning Kleurrijk en raadsel van de Voedselmix’. In dit boek ontrafelen kinderen de geheime ingrediënten van gezond eten. Dit boek wordt als lesmateriaal gebruikt op Het Speelwerk. Gezonde voeding wordt uitgelegd met behulp van vijf kleuren. Dit sluit naadloos aan bij Kok in de Klas, waarbij kinderen via een kookles leren hoe gezond en smaakvol een gerecht kan zijn. “Er valt iets te kiezen. Dat willen we de kinderen leren”, aldus Sonneveld.

Want uit onderzoek van universiteit van Wageningen is gebleken dat kinderen te weinig groenten en fruit eten. Ook zijn kinderen niet veel in de keuken te vinden, zo blijkt uit peiling onder dertig klassen van Nederlandse scholen. 

Daarom is Kok in de Klas geen overbodige luxe. Maandag konden de kinderen zich culinair uitleven. Het recept luidde sushicups. Maar wel een gezonde variant met verantwoorde ingrediënten. Want Kok in de Klas is gericht op kinderen bewust te maken van gezond eten. Bij Kok in de Klas gebeurt dat op een speelse manier.

Chefkok Jasper Voorma nam achttien kinderen mee op een culinair avontuur. Eerst volgde een uitleg. Daarna leerde hij de kinderen snijtechnieken. “Want het is wel belangrijk dat de kinderen straks met tien vingers de klas uitlopen”, aldus een lachende Voorma. Daarna mochten de kinderen zelf aan de slag. “Ze hebben ervaren hoe het is om zelf een gerecht samen te stellen.” 

Volgens Voorma is het belangrijk dat kinderen wat leren over gezond eten. “Kinderen wordt teveel verleid om verkeerd te eten. Goed eten kan zo leuk zijn. Ik vind het leuk om kinderen daar spelenderwijs mee kennis te laten maken. En ik vind het leuk om kinderen enthousiast te maken voor mijn vak. Dit zijn voor mij cadeautjes.”

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54