Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kledingruilpunt moet zelf ruilen: pand gezocht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het ziet ernaar uit dat een duurzaam initiatief moet stoppen. De eenvoudige manier van kinderkledingruil stopt dan voor vele gezinnen in en rond Zwolle. Reden is dat KrijgdeKleertjes Zwolle binnen vijf weken een alternatieve locatie nodig heeft. Nu gevestigd bij DOCK24, zullen zij als een van de laatsten dat pand verlaten. DOCK24 sluit dan definitief de deuren en dus zal KrijgdeKleertjes Zwolle ook moeten verhuizen. De grote vraag is echter: waarheen? Want zo lang er geen passende locatie is gevonden, is dat slecht nieuws voor de ruim duizend gezinnen uit Zwolle en omstreken die gebruik maken van dit ruilpunt.

Het kledingruilpunt groeide de afgelopen jaren steeds uit zijn jasje. Deze keer echter is het de spreekwoordelijke jas zelf die geruild moet worden. Initiatiefneemster Willeke Klapwijk is hard op zoek: “KrijgdeKleertjes Zwolle is ruim zes jaar geleden gestart als klein kinderkledingruilpunt bij mij aan huis. Het begon met mijn eigen netwerk, maar na twee jaar was het zo hard gegroeid dat we thuis één van de slaapkamers hebben ingericht als ruilpunt. Nog twee jaar later was dat met bijna zeshonderd ruilers geen optie meer. De vraag was vele malen groter dan wat wij thuis konden bieden. Met dank aan de Gemeente Zwolle, konden we gelukkig daarna terecht bij DOCK24 - een locatie van Travers Welzijn. Sinds eind 2021 was dit een toplocatie. Helaas gaat eind volgende maand deze locatie definitief dicht.”

Het bericht kwam dan ook hard aan bij de ruilers. De vraag om mee te zoeken naar een pand is binnen een dag ruim 150 keer gedeeld. De vijfentwintig vrijwilligers hadden daarvoor in de afgelopen maanden al vele locaties benaderd. De passende locatie heeft dit echter nog niet opgeleverd.

Twee keer per week kunnen ruilers kinderkleding komen ruilen. Een gezellig gebeuren waar ouders en hun kinderen enthousiast gebruik van maken. Ze leveren de kleding die hun kinderen te klein is geworden in, en kunnen uit de voorraad kosteloos grotere maten mee naar huis nemen. Klapwijk: “We hebben op dit moment zo’n 25 vrijwilligers die maandelijks hun steentje bijdragen om dit mogelijk te maken. Kinderkleding ruilen met thee en een gesloten portemonnee: duurzaam, gratis en gezellig. Dit initiatief zetten we natuurlijk graag door.” ?

De zoektocht naar nieuwe ruimte startte een halfjaar geleden. Door de woningnood, weinig leegstand en onbetaalbare huurprijzen is er echter nog geen passende ruimte gevonden. Bedrijfspanden zijn er genoeg, maar er is geen budget voor huurkosten. Als onderdeel van een stichting waar alleen vrijwilligers werken is de zoektocht dan ook naar een pandeigenaar of beheerder met ruimte in het hart en in een pand. 

“Wat hebben we nodig? We zoeken alleen een ruimte. De volledige inrichting met stellingkasten, kisten, tafels, grondboxen en uiteraard de kleding kunnen we meenemen van onze huidige locatie. Er is dus een toegankelijke ruimte nodig, waar zes meter aan stellingkasten kunnen staan, kinderen kunnen spelen en een paar grote tafels kunnen staan voor het kleding sorteren. Met een goed vertrouwen zetten we de eindsprint in. Hopelijk kunnen we met behulp van onze stadsgenoten dé plek vinden waardoor niet gestopt hoeft te worden en juist nog veel meer Zwollenaren duurzaam hun kinderkleding kunnen ruilen”, besluit Klapwijk. -

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13