Componist Kris Oelbrandt.
Componist Kris Oelbrandt. Foto: Ina Vrinssen

Contemplatieve pianomuziek van ex-trappist Kris Oelbrandt in klooster

Algemeen

ZWOLLE – Dat componist Kris Oelbrandt monnik geweest is, is in zijn muziek goed te horen. De spiritualiteit van stilte en minimalistisch leven komt tot uitdrukking in zijn meditatieve muziek. Muziek van het bescheiden gebaar.

Op zaterdagmiddag 17 juni zal pianist Cees-Willem van Vliet in het Dominicanenklooster het stuk ‘Catharsis’ spelen. Tussen de verschillende delen van het pianowerk zal componist Kris Oelbrandt meditatieve teksten uitspreken, die de muziek verder van inhoud voorzien. In ‘Catharsis’ heeft de componist een deel uit de kloosterregel van Benedictus (480-547) willen uitbeelden: het hoofdstuk over nederigheid. In het hoofdstuk krijgen monniken aangeleerd hoe ze in twaalf stappen tot oprechte, integere nederigheid kunnen geraken. Dat zo’n proces niet vanzelf gaat, laat de muziek duidelijk horen. Heel geleidelijk maakt het rumoer van het begin plaats voor uiterste sereniteit. “De monnik die moeite heeft om nederig te worden, dat was een strijd, ook voor mij”, zegt Oelbrandt. “Het is een proces, een kunst die je je leven lang moet leren.”

De muziek is eerlijk over de moeite die het kan kosten om bescheiden te zijn, maar biedt ook rust en de hoop dat het wel degelijk mogelijk is.

Het concert begint om 16.00 uur en duurt ongeveer vijf kwartier. Voor belangstellenden zal de componist om 15.15 uur al een inleiding verzorgen op zijn muziek. Het drankje na afloop zit bij het kaartje inbegrepen. Tickets kosten 12,50 euro en zijn te koop via de website van de dominicanen in Zwolle.

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden