Afbeelding
Foto: stockfoto

Zwolle moet verontreiniging bij kunstgrasvelden VV Berkum aanpakken

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ā€“ Kantplanken aanleggen rond het pupillenveld en bodemonderzoek doen rond de kunstgrasvelden. Dat zijn de maatregelen die de gemeente Zwolle als eigenaar van de velden van VV Berkum moet nemen. De Raad van State besliste vandaag dat de gemeente onvoldoende heeft gedaan om bodemverontreiniging door rubberkorrels op de kunstgrasvelden te voorkomen. Daarmee krijgt de gemeente de rekening gepresenteerd in een geschil met milieustichting InStrepitus.

Volgens de gemeente waren er wel voldoende maatregelen genomen bij de club aan de Boerendanserdijk om de milieubelastende rubberkorrels binnen het veld te houden. Maar tijdens een zitting over deze zaak bij de Raad van State bleek uit recente fotoā€™s van de stichting dat dit niet zo is. Een gemeentewoordvoerster boog daarop het hoofd en beloofde beterschap.

Er zouden alsnog in overleg met InStrepitus maatregelen worden genomen. Zo kon het conflict worden begraven zonder uitspraak van de Raad. Maar dat overleg is mislukt. De Raad heeft nu toch uitspraak gedaan en de gemeente gedwongen om maatregelen te nemen waarom de stichting had gevraagd.

Bodemverontreiniging
Gemeenten hebben een zorgplicht om bodemverontreiniging te voorkomen en een aangetroffen verontreiniging aan te pakken. De rubberkorrels die op de kunstgrasvelden worden uitgestrooid om het veld veerkracht te geven, hebben nadelen. Ze bevatten verontreinigende stoffen als minerale olie en zink.

InStrepitus is daarom tegen het gebruik van kunstgrasvelden met de verontreinigende rubberkorrels. De Stichting heeft een hele reeks rechtszaken gestart onder het motto ā€˜Kom van dat gras afā€™. Medewerkers doen locatiebezoeken om te zien of gemeenten de regels goed naleven. En zo dus ook bij VV Berkum.

Daar bleek dat rond het kunstgrasveld voor de pupillen geen planken zijn aangelegd die de rubberkorrels op het veld houden. De Raad van State vindt dat dit alsnog moet gebeuren. Verder moet de gemeente grondboringen rond de kunstgrasvelden doen om te zien of de bodem al is verontreinigd. Grondboringen op de velden zelf hoeft niet. Die hebben volgens de Raad grondlagen die het uitspoelen van de rubberkorrels naar het grondwater lang tegenhouden. Wel moet de gemeente al het water uit de drainagebuizen blijven controleren.

Gerard Meijeringh